Gradski vijećnici za 13 glasova protiv nisu izglasali dvogodišnji moratorij na zakup javnih površina na području MO Poluotok. 

Pročelnik Tomislav Korona rekao je da su do ovog prijedloga došli zbog komercijalizacija javne površine, a u interesu grada Zadra i stanovnika Poluotoka. Ovom bi se Odlukom gradonačelniku dalo mogućnost da korisniku u slučaju neplaćanja ili kršenja ugovora može smanjiti ili uskratiti novi ugovor za zakup javne površine. Korona je najavio i izmjene vremenskog korištenja s tri modela: sezonski (skraćen sa 7 na 6 mjeseci) te godišnje, dvogodišnje i trogodišnje korištenje javne površine kako bi osigurali stabilnost i sigurnost prilikom financijskih ulaganja korisnicima.

- Nisam siguran treba li dati ove ovlasti gradonačelniku, koji bi tada mogao reketariti ili ucjenjivati korisnike. Pozivam vas da prođemo po gradu i pokažem vam kako ljudi zloupotrebljavaju javnu površinu, rekao je Roko Tadin (Akcija mladih).

Bruno Milin (HDZ) naglasio je da kako na Poluotoku ima dovoljan broj stolova i stolica, te da bi daljnje povećanje ugrozilo vizuru i prometovanje.

- Mi ćemo odluku svakako podržati jer smatramo da ovim na Poluotoku uvodimo red. Svaki će građanin moći vidjeti je li ugostitelj na javnu površinu izašao s većim brojem stolova i stolica, pa ako vide nepravilnosti, prijaviti prijestupe, kazao je Milin.

- Hoće li ovom odlukom maknuti stolovi s Narodnog trga? Vi od štekata u gradu nemate sunca! Ono što ste napravili od Polutoka ljeti je na razini Benkovačkog sajma. Sljedeće ljeto će nam kokoši, patke i tuke hodati po Poluotoku, poentirao se Rubeša te dodao da se pita kako će građani znati je li zakupac u prijestupu.

Vijećnik Daniel Radeta (SDP) je kazao kako se nered u prostoru događa posljednjih 30 godina, a ova odluka neće doprinijeti neredu jer on već postoji.

- Pitanje je da li je ova odluka ustavna. Po meni je ovo sasvim loš i kriv pravac jer se gradonačelniku daju ovlasti "kralja" u dvoru koji diktira po svojoj volji. Mi smo za markiranje javnih površina jer će to i građani moći kontrolirati i prijavljivati, kazao je Radeta.

Pročelnik Korona je naglasio da je prijedlog Odluke donese u suradnji sa Županijskom komorom, Udruženjem obrtnika i Cehom ugostitelja, te bi kao takve trebale biti prezentirane javnosti.

- Ako odluka prođe, idemo na markaciju javnih površina i tako ćemo od svih građana tražiti da svatko tko je izašao i jedan milimetar prijave komunalnim redarima. Izbjeći problematične poduzetnike je nemoguće isto kao i pijane vozače u vožnji, zato sada želimo uvesti gradonačelničke ovlasti, dodao je.

Završna riječ u raspravi pripala je gradonačelniku Dukiću koji je naglasio da je u prijedlog Odluke uloženo puno truda.

- Sve ove odluke su donešene u skladu s vremenom i donešenjem reda u javnom prostoru. Činjenica je da na Poluotoku ima previše štekata i da je on kao takav postao podređen turizmu. Ipak, reda u prostoru mora biti i ovaj prijedlog je samo ispomoć nama da ga možemo održavati, rekao je Dukić.

Akt nije prihvaćen sa 13 glasova protiv, devet glasova za i jednim suzdržanim.