U zaleđu Zadra dva investitora, izraelski Enlight Renewable Energy i hrvatska mala tvrtka Ecodalm, žele graditi svaki po tri solarne elektrane na istim lokacijama. Ministarstvo gospodarstva mjesecima oteže s odlukom kome će izdati energetsko odobrenje, ključni dokument za nastavak projekata, objavila je televizija N1.

Iako je od objave natječaja i podnošenja ponuda za izdavanje energetskih odobrenja za tri sunčane elektrane na području Zadarske županije u blizini Benkovca prošlo već skoro pet mjeseci, Ministarstvo gospodarstva koje vodi Davor Filipović još nije donijelo odluku koja će tvrtka moći dalje razvijati projekt i na koncu proizvoditi električnu energiju. Kako saznaje FORBES Hrvatska, oko tih natječaja su angažirana i dva odvjetnička društva.

Ispada da za iste lokacije u zadarskom zaleđu „konkuriraju" dva developera sa svojim projektima obnovljivih izvora energije, a nadležni u Ministarstvu, gdje je za sektor energetike zadužen državni tajnik Ivo Milatić, nikako da raspletu taj čvor, odnosno, tko ima prvenstvo, iako provode svojevrsnu istragu. S jedne su strane projekti solarnih elektrana koje je kupio izraelski investitor, tvrtka Enlight Renewable Energy, a s druge strane zagrebačke tvrtke Ecodalm u vlasništvu poduzetnika Stipe Pavića i Ivice Mitrovića.

Evo, naime, što su nam odgovorili iz Ministarstva gospodarstva: "Postoji više iskazanih interesa jer se u naravi radi o preklopu projekata različitih investitora na istom obuhvatu prostora. Kako je tijekom postupka natječaja s obje strane zaprimljeno više dopisa odvjetničkih društava, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će donijeti odluku temeljem provedenog natječaja nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica."

Kada će to biti, zasad nije poznato, a energetsko odobrenje je nužna stepenica za realizaciju tih projekata. Kompanije „na brvnu" ne žele javno komentirati cijeli slučaj, ali FORBES Hrvatska saznaje da su do sada slale više požurnica u Ministarstvo gospodarstva, pa i na ruke ministra, odnosno dopisa vezanih za samu proceduru izdavanja dozvola.

Iz izraelske kompanije, koja je lani od hrvatskog developera Aureus Solis preuzela projekte SE Benkovac (60 megavata), SE Raštević (41 megavat) i SE Kolarina (38 megavata), na upit FORBES Hrvatska su odgovorili da oni posluju u Izraelu, devet europskih zemalja te Sjedinjenim Američkim Državama, a u Hrvatskoj su prisutni od 2016. godine „i smatramo ju jednim od naših ključnih tržišta". Ističu kako je njihova korporativna politika da "ne iznose, otkrivaju niti komentiraju u medijima ili bilo kojoj trećoj strani sadržaj ili dijelove administrativnih ili upravnih postupaka koji nisu u javnoj domeni te stoga nismo u mogućnosti dodatno komentirati upit". Tome još dodaju da je tvrtka Enlight "predana poštivanju zakonom propisanih procedura, ima puno povjerenje u institucije Republike Hrvatske te u potpunosti poštuje rješenja i odluke donesene od strane nadležnih tijela".

Stipe Pavić u ime Ecodalma također nije htio govoriti o detaljima svojih, daleko manjih projekata SE Benkovac 1, 2 i 3 (svaki od 9,9 megavata) te tko ima više šansi i zašto, osim što je u telefonskom razgovoru spomenuo da je njegova tvrtka u razvoj tih projekata krenula još 2018. godine.

Tko ima pravo prvenstva?

Tajming vezan uz ishođenje ključne dokumentacije za projekte je, zapravo, odlučujući za razrješenje ovakvih slučajeva. Naime, kako predviđa Zakon o tržištu električne energije, ako u postupku javnog natječaja za izdavanje energetskog odobrenja bude zaprimljeno više iskaza interesa, koji se odnose na isti ili djelomično isti obuhvat prostora „prednost pri određivanju najpovoljnijeg ponuditelja ima prema sljedećem redu prvenstva podnositelj zahtjeva koji je prije, u odnosu na drugog podnositelja zahtjeva, ishodio pravomoćnu lokacijsku dozvolu, ishodio izvršnu prethodnu elektroenergetsku suglasnost, ishodio izvršnu elektroenergetsku suglasnost, sklopio valjan ugovor o priključenju te ishodio rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš i prirodu".

Ukratko, investitor koji je je prvi ishodio spomenute dokumente, ili dio njih po zadanom redoslijedu, trebao bi na natječajima i dobiti energetska odobrenja, ali Ministarstvo gospodarstva već skoro pet mjeseci nije došlo do zaključka tko tu ima „pravo prvenstva".

Da će kod Benkovca nastati problem moglo se znati još 2020. godine kada je tvrtka Ecodalm dobila, primjerice, Rješenje istog ministarstva u kojem se kaže da za SE Benkovac 2, snage 9,9 megavata, nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš. Taj je zahvat planiran na k.č. 1015/56 k.o. Nadin i k.č. 1262/1 k.o. Raštević, što je oko 6,5 kilometra od Benkovca, a radi se o zemljištu od 19 hektara na kojem bi fotonaponski moduli bili postavljeni na svega 6 hektara. Već tada su, kako se i navodi u samom Rješenju, odvjetnici u ime društva SE Raštević iznijeli primjedbu da je za istu lokaciju to društvo već podnijelo zahtjev za postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš i to u svibnju 2019. godine. U istom se Rješenju navodi da „nositelj zahvata", Ecodalm, planira graditi SE Benkovac 1 snage 9,9 megavata udaljenu oko 7 kilometara jugoistočno od „predmetne lokacije" i SE Benkovac 3, snage 9,9 megavata, udaljenu oko 12 kilometara sjeverozapadno od te lokacije.