Adela Frank iznijela je na sjednici Gradskoj vijeća inicijativu o sufinanciranju medicinski potpomognute oplodnje građankama Zadra. Takvu praksu imaju Split, Dubrovnik, Osijek, Ploče, Makarska...

- Kao društvo ne možemo okretati glavu. Borba s neplodnošću je velika trauma i veliki trošak, jer HZZO plaća samo četiri in vitro postupka, samo dva u stimuliranom ciklusu i šest običnih inseminacija, koje se u Općoj bolnici Zadar rade uglavnom neuspješno. Mnogi seni po 10 godina bore s neplodnošću, primaju injekcije, vade jajne stanice iglom uz enormnu bol, nakon toga ide oplodnja i onda još jedna neizvjesnost, traume kroz koje prolazi cijela obitelj zbog neuspješnog postupka, rekla je Frank, dodajući kako taj proces traje desetak godina, a još barem pet ako se obitelj odluči na posvojenje.

Gradonačelnik Branko Dukić kao ginekolog dugo je uključen u ovu problematiku, ali rješenje vidi na drugom mjestu.

- Moja želja je da se uz dr. Matasa koji je šef Ginekologije ovdje osnuje Centar za oplodnju i da naše sugrađanke ne moraju odlaziti negdje dalje. To je nešto na čemu dugo radimo, uvijek se ispriječilo nešto, novčano ili kadrovski. Kada prođe natječaj bolnice za energetsku učinkovitost koji je u tijeku Grad je voljan urediti sale, rađaonice, a i Centar za oplodnju, rekao je Dukić.

Dodao je i kako je zadarska bolnica predvodnik u uspješnosti postupka inseminacije, ali ona kao metoda nije optimalna jer je uspješna u 20 posto slučajeva kod zdravih ljudi.

- Taj problem će biti sve veći jer se ljudi žene sve stariji, ali po meni najveća pomoć će biti ta da Zadar dobije centar u kojem će se vršiti umjetna oplodnja, zaključio je Dukić.