U procesu preuzimanja Marine Zadar, Lučka uprava Zadar (LUZ)postavila je obavijesti na 49 plovila koji su nezakonito se vezali u lučkom području.

- Osim što je to pomorsko dobro kojeg su oni nezakonito koristili, takvim vezivanjem priječili su mogućnost i sigurnost plovidbe, kazao je Željko Knežević, ravnatelj Lučke uprave Zadar.

Za razliku marine koju je izgradio Tankerkomerc i poslovanja po komercijalnim uvjetima naplate veza i ostalih usluga, taj dio sive zone, kako je naziva ravnatelj LUZ-a njima nije bio interesantan. I nisu to službeni a kamoli uređeni vezovi Marine Zadar, što se vidi sa smih fotografija. Posljedica je to dugogodišnjeg stanja koji bi se mogao nazvati "ničija zemlja", odnosno neregulirano pomorsko dobro. Nitko nema koncesiju nad Marinom Zadar, a natječaj Ministarstvo mora drži otvorenim devet i po godina.

- Radi se o istočnoj strani uvale Vrulja, ispod zgrada u kojoj su bili komercijalni sadržaji.

Lučka uprava Zadar kao državna institucija mora uvesti reda, jer im je to zadatak kojeg su dobili od resornog ministarstva. U tom bi im trebala pomoći Lučka kapetanija. Osim toga, LUZ je odgovoran u bilo kakvom slučaju štete koju mogu proizvesti ilegalno vezani brodovi, dodaje ravnatelj Knežević.

U obavijesti Lučke uprava Zadar, traži se od vlasnik brodova da ih se ukloni bez odgode jer su u tom području kojim gospodari LUZ bez odobrenja. Ukoliko to ne naprave, do kraja ove godine će plovila biti izvučena na suho, a troškove i ležarinu će platiti vlasnici, poručili su iz LUZ-a.

Državne službe imat će pune ruke posla jer vremenom su tu ostavljene "karampane" kao i brodovi koji su ostali bez vlasnika.