Nastupom školskog benda Gimnazije Vladimira Nazora Treći kat uz pozdravne govore gradonačelnika Branka Dukića, ravnateljice Gradske knjižnice Zadar Doroteje Kamber-Kontić i Erice King iz Veleposlanstva SAD-a danas je svečano otvoren Odjel za mlade Gradske knjižnice Zadar.

U novom prostoru površine 955 četvornih metara, smještenom u prolazu između Gradske knjižnice i budućeg Centra za mlade, nalazi se literatura za mlade (od 13 do 19 godina), filmska i glazbena zbirka obogaćena velikim izborom gramofonskih ploča, 3D printer, laserski rezač, ksilofon, robot hvataljka, zeleno platno, konzola PS5, kreativni kutak i drugi sadržaji zanimljivi ovoj populaciji.

U tom prostoru prvotno se planirao smjestiti dječji odjel, ali su iz knjižnici zaključili da je ovakav sadržaj potrebniji te je projekt izmijenjen.
- On je naravno otvoren i svima drugima koji se osjećaju mladima. Opremljen je velikim brojem publikacija i opremom, a dio polica ostavili smo praznima kako bi sami korisnici predložili što bi trebalo nabaviti. Također smo i zidove ostavili bijelima kako bi na njima mogli iskazati svoju kreativnost, rekla je ravnateljica Kamber-Kontić.

Gradonačelnik Dukić izrazio je uvjerenje kako će i ovaj prostor nakon nekog vremena zbog svoje atraktivnosti mladima postati pretijesan te će se Gradska knjižnica širiti i na kat.

- Odjeli Gradske knjižnice Zadar šire se po cijelom gradu, prošle godine otvoren je na Poluotoku, uskoro će biti i na stanovima, imamo i stacionare na Olibu i Silbi, a ono što ih sve zajedno krasi su njihovi korisnici. Knjižnica je jezgra oko koje se okuplja zadarska mladost, vjerujem da ćemo uskoro otvoriti i Centar za mlade, koji će sami osmišljavati program i voditi ga, rekao je gradonačelnik Dukić, pohvalivši mlade glazbenike na izvođenju rokerskih brojeva „A ti još plačeš" i „Ti si sav moj bol".