Na Sveučilištu u Zadru prvi put će se provesti cjelovita reakreditacija, najavila je to nova pomoćnica rektora za kvalitetu, izv. prof. dr. sc Ivana Lončar u emisiji Znanje - imanje na Radiju 057.

Ona je do sada bila i Predsjednica povjerenstva za kvalitetu, te je dobila i rektoričinu nagradu za unaprjeđenje kvalitete rada. Prof. Lončar sad je član tog Povjerenstva na Sveučilištu.
Nova dužnost pomoćnice rektora Josipa Faričića na neki način očekivani je slijed i s obzirom na novi zakon o kvaliteti.

- Moj zadatak na novoj funkciji je unaprjeđenje kvalitetu rada., što znači da se brinem o poštivanju standarda visokog obrazovanja i znanosti, sukladno novom zakonu, ističe prof. Lončar.

Ona pojašnjava kako je reakreditacija postupak koji sva sveučilišta prolazi svakih pet godina, a zadarsko prvi put kao integrirano sveučilište. Do sad se reakrediticija provodila po sveučilišnim područjima, određenim odjelima ili studijima.

- U tom reakreditacijskom postupku obuhvaćeni su studijski programi, nastavni i prostorni resursi, produktivnosti i popularizacije znanosti. Dokumentacija je predana i krajem mjeseca se očekuje dolazak tročlanog stručnog povjerenstva, kazala je pomoćnica rektora i dodala kako oni kao domaćini s njima tijekom ta tri dana nemaju nikakav utjecaj na njihov rad.

Što će biti rezultata tog postupka?

- Moguće je dobiti negativnu ocjenu u vidu pisma očekivanja, ukidanja dopusnica, što ne očekujemo. Isto tako je moguće dobiti i preporuku za poboljšanje kvalitete pojedinih parametara. Nadamo se najboljem, a  sve što budemo mogli, to ćemo poboljšati, najavila je pomoćnica rektora, prof. Lončar.

Reakreditaciju provodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje. U taj postupak mogu se uključiti i studenti nastavnici, stručno i administrativno osoblje ,alumniji, predstavnici strukovnih i profesionalnih udruženja, poslodavci, stručnjaci iz prakse i vanjski predavači. 

Njih je Agencija pozvala da daju, uz garanciju anonimnosti primjedbe i prijedloge ili pohvale na zadarsko sveučilište ili neke pojedince.