U utorak će se  obilježiti pola stoljeća postojanja Područnog objekta Voštarnica u sklopu Dječjeg vrtića "Radost" koji kao  predškolska ustanova osnovan 1972. godine.

PO Voštarnica izgrađen je 1973. godine (pedagoške 1973/74), na području istoimenog dijela grada. U njemu se aktivno zastupaju interesi djeteta danas, a sutra odgovornog građanina - stanovnika globalnog svijeta. „Tu smo i važni smo" dječja je poruka koja se šalje odraslima iz PO Voštarnica, istaknula je ravnateljica DV Radost,  Larisa Pavlović-Petani.

Ona nam je dala sve informacije o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti praktički prvog gradskog vrtića:

Riječ je o objektu koji kontinuirano prati promjene u paradigmama odgoja i obrazovanja djece od najranije dobi. Razina kvalitete odgojno-obrazovnog rada u PO Voštarnica prepoznata je ne samo među aktivnim dionicima odgojno - obrazovnog rada unutar objekta već i u široj lokalnoj zajednici s kojom kontinuirano ostvarujemo suradnju. Tijekom niza godina PO Voštarnica se afirmirao kao vrtić kojeg odlikuje visoka razina kvalitete odgojno - obrazovnog rada, a posebno ističemo: Vježbaonica je Sveučilišta u Zadru, Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja, rasadnik mentora, danas u ovom objektu djeluju 4 mentora od toga su dva savjetnika mentora ujedno i jedini u Zadarskoj županiji.

Kao dugogodišnji članovi udruge Lijepa naša, u ovom područnom objektu triput se podizala zelena zastava kao simbol Međunarodnog programa Eko škole, 2005. godine, 2016.(kada smo dobili srebrni status) i 2022. (kada smo dobili dijamantni status). PO Voštarnica se potvrdio kao vrtić u kojem su eko projekti, nastali interakcijom djece i odraslih, temelj ekološke osviještenosti svih dionika odgojno-obrazovnog procesa. Niz projekata nastalih u ovom objektu prezentirani su na brojnim skupovima predškolskog odgoja u Republici Hrvatskoj kao i u Europskoj uniji kroz Erasmus projekte, Omep i druge, navodi ravnateljica.

PO Voštarnica ima pet odgojno - obrazovnih skupina s ukupno 102 djece s kojima radi 12 odgojitelja i 5 radnika tehničkog osoblja. Na raspolaganju su i članovi stručne službe i ravnatelj ustanove.

Prema riječima ravnateljice Pavlović Petani, PO Voštarnica obilježava 50 godina kontinuiranog učenja i iznimnih postignuća. 

Obljetnica će biti  obilježena nizom aktivnosti, radionicama za djecu, predavanjima za roditelje i edukacijama za odgojitelje,. U to će uključiti srodne gradske ustanove, ujedno partnere i suradnike u odgoju i obrazovanju. 

Centralni događaj odnosno Dan otvorenih vrata PO Voštarnica održat će se 21. 11. 2023, najavila je ravnateljica Larisa Pavlović-Petani, mag.praesc.educ.