Prva lignjada u Zatonu pod nazivom „Zatonska mujsula" održati će se u Zatonu (kod mula Porat, Šetalište kneza Branimira 1) u nedjelju 19. studenog 2023. s početkom u 15:00 sati. Prijave na dan natjecanja počinju u 12:00 sati a završavaju u 14:30 sati a sve će biti popraćeno kolačima i pićem dobrodošlice.
Program će voditi popularni Igor Jelenić Toto uz nastup grupe Vista. Sve natjecatelje i goste očekuje bogata lutrija, gastronomska ponuda, vatromet te iznenađenje za najmlađe goste.

Natjecanje će se održati u organizaciji Sportskog ribolovnog društva Zaton i Turističke zajednice mjesta Zaton u suradnji sa Udrugom za poticanje razvoja mjesta Zaton „Kaštel", Malonogometnim klubom Zaton i Gradom Ninom.

Za sva pitanja vezana uz natjecanje se može se kontaktirati organizatora pozivom na broj mobitela 091 150 5462.

Nagrade za natjecatelje su iduće:
• Tri prvoplasirane ekipe osvajaju medalje pehare i prigodne poklon-pakete.
• Nagrađuje se najmlađi i najstariji natjecatelj.
• Nagradu će dobiti i posada s najlakšim prijavljenim i izvaganim ulovom.
• Natjecatelje očekuju i brojne druge bogate nagrade iznenađenja kao i tombola za sve prisutne.

Propozicije natjecanja prenosimo u cijelosti:
1. Natjecanje je ekipno, a ekipu čine maksimalno tri natjecatelja koji moraju biti u istom plovilu.
2. Sastav ekipa može biti mješovit što znači da u plovilu mogu biti i juniori i seniorke i seniori s tim da u ekipi ne može biti više od dva juniora.
3. Kotizacija iznosi 30 eura po plovilu bez obzira na broj natjecatelja na plovilu.
4. Prijave za natjecanje počinju u 12:00 sati i traju do 14:30 sati na dan natjecanja.
5. Prijava postaje važeća nakon uplate kotizacije, preuzimanja startnog broja i upisivanja imena i prezimena članova posade, OIB-a voditelja posade, registracijske oznake plovila, te uvida u dozvolu za upravljanje brodicom i ribolovnu dozvolu.
6. Prilikom prijave svaka ekipa dobiva startni broj kao i najlonsku vrećicu sa ispisanim startnim brojem u kojoj je dužna predati ulov.
7. Natjecatelji su duži prije početka natjecanja zastati na Startnoj liniji koja se proteže od „glave mula na Donjem kraju" i „glave od Porta". Nakon što sudački brod oglasi start natjecatelji mogu krenuti prema lovnoj zoni. Početak lova je u 15:15 i bit će označen sirenom i signalnom raketom sa sudačkog plovila
8. Završetak natjecanja je u 18:15 sati i bit će označen sirenom i signalnom raketom sa sudačkog plovila.
9. Ulov se predaje u zavezanoj vrećici s pripadajućim startnim brojem na mulu Porat nakon čega se plovila mogu vratiti u odgovarajuće lučice i privezišta. Predaja ulova je do 18:45 sati.
10. Najstrože je zabranjeno spajanje plovila za vrijeme trajanja natjecanja. Spajanje plovila tijekom natjecanja trenutno za sobom povlači disciplinsku mjeru diskvalifikacije.
11. Dozvoljen je lov isključivo umjetnim varalicama što podrazumijeva skosavice, panule i peškafonda.
12. Svaki član ekipe može loviti samo s jednim alatom, koristeći štap ili loveći „iz ruke" s tim da na tom priboru mogu biti maksimalno dvije skosavice i peškafondo ili tri skosavice i olovni uteg umjesto peškafonda.
13. Dozvoljena je upotreba svjetla.
14. U slučaju dokazanog i argumentiranog kršenja propozicija organizator zadržava pravo izricanja disciplinske mjere trajne zabrane nastupe na svim natjecanjima u organizaciji ŠRD Zaton.
15. Natjecatelji imaju pravo na žalbu i to pisanom obliku uz polog od 30 eura. Ukoliko se žalba uvaži natjecatelju se polog vraća, a ukoliko bude odbijen polog zadržava organizator. Žalbu će razmatrati ocjenjivački sud koji čine sudac, voditelj natjecanja te treći član iz organizacijskog odbora kojeg imenuje domaćin.
16. Tijekom vaganja se boduju samo i isključivo lignje i to po kriteriju jedan gram - jedan bod
17. Plasman se formira temeljem osvojenih bodova odnosno izvaganoj gramaži (težini ulova).
18. Ukoliko dvije ekipe imaju isti broj plasmanskih bodova, bolja je ekipa koja ima manji broj liganja. Ukoliko je i taj broj isti, bolja je ekipa koja ima pojedinačno težu lignju. Ukoliko je i taj broj isti plasman se određuje ždrijebom.
19. Sudac će obići sva plovila koja se natječu i to jednom za vrijeme dnevnog dijela lova i jednom za vrijeme noćnog lova.
20. Sve eventualne sporove rješava sudac i ocjenjivački sud čija je odluka konačna.

OPĆE ODREDBE NATJECANJA
1. U svakom plovilu mora biti barem jedna osoba s važećom dozvolom voditelja brodice.
2. Svi natjecatelji moraju imati važeću ribolovnu dozvolu za tekuću godinu.
3. Lovna zona se proteže od rta Artić do rta Punta Skala uključujući i Planuru. Karta ribolovne zone je u prilogu.
4. Natjecanje počinje u 15:15, a završava u 18:15 sati. Isplovljavanje je u 15:00 sati iz uvale Pliša.
5. Sav ulov ostaje organizatoru i bit će pripremljen kao zakuska nakon završetka službenog dijela natjecanja.
6. Svaka brodica mora biti označena propisanim navigacijskim svjetlom tijekom noćnog lova i noćne navigacije.
7. Organizator ima pravo pregledati plovilo prije početka natjecanja. Ždrijebom će se odrediti koja će plovila biti pregledana.
8. Vaganje ulova vrši verificirani sudac.
9. Natjecatelji prilikom prijave i uplate kotizacije potpisuju i „Izjavu o odricanju od odgovornosti" kojom se u slučaju bilo kakve fizičke nezgode natjecatelja ili materijalne štete na plovilu i opremi organizator oslobađa odgovornosti.
10. Po povratku s natjecanja ograničava se brzina plovila prijavljenih u natjecanju na 8 čvorova (8 nautičkih milja na sat) radi smanjenja rizika sudara plovila i dovođenja natjecatelja u opasnost od fizičke ozljede.
11. Svaki natjecatelj mlađi od 10 godina mora za vrijeme natjecanja imati na sebi prsluk za spašavanje.
12. Organizator ima pravo odbiti prijavu natjecatelja ako smatra da određeni natjecatelj ne udovoljava propozicijama natjecanja ili ukoliko nekim činom krši Statut Udruge ŠRD Zaton.
13. Svako plovilo prilikom prijave će dobiti sažetak propozicija i preslik zone lova u pisanom obliku.
14. U svakom plovilu mora biti minimalno jedan član posade mlađi od 65 godina starosti.
15. Organizator ima pravo u slučaju iznenadnih neodgovarajućih vremenskih uvjeta prekinuti natjecanje, sve u svrhu sigurnosti natjecatelja.
16. Nakon službenog dijela natjecanja organizirana je prigodna zakuska i zabava za natjecatelje i goste.