Općina Posedarje dužna je u roku od samo 15 dana izgraditi svu potrebnu infrastrukturu - cestu, vodu, struju i telefon i isplatiti iznos od blizu 2 milijuna varaždinskom COLAS-u, što će sa zakonskim kamatama od 2017. značajno premašiti ovaj iznos te iznositi oko 450 tisuća eura!

Dobra vijest za Općinu Posedarje je da je presuda Trgovačkog suda nepravomoćna, što znači da neće realno morati sagraditi cestu u roku od 15 dana, ali već se mogu pripremati za sljedeći proračun, u kojemu bi trebalo osigurati financiranje i infrastrukture a i mogućnost ostavljanja sredstava ne želi li završiti u blokadi.

Kako je krenuo spor? COLAS je kao tvrtka specijalizirana za niskogradnju kupila općinske nekretninu za potrebe rada asfaltnog postrojenja, te je kupio parcelu u poslovnoj zoni u Posedarju površine od oko 44 000 m2 za nešto više od 3 milijuna kuna. Općina se obvezala najkasnije u roku od tri godine izgraditi osnovnu infrastrukturu sa svim instalacijama kako bi tužitelj mogao ostvariti priključak i za napajanje strojeva za proizvodnju koristiti električnu energiju. Međutim, ona tu svoju obvezu još uvijek nije izvršila. COLAS za proizvodnju koristi tri električna agregata na gorivo umjesto da pogon radi na električnu energiju, koja je znatno jeftinija.

Općina je na sudu istaknula prigovor zastare, zatim prigovor kako šteta nije utemeljena te u konačnici kako „nije u njezinoj moći ishoditi priključke za komunalne usluge kako to zahtijeva tužitelj". Problem je u odnosu Općine Posedarje i HEP-a, koji sada nema kapaciteta na tom području, odnosno mogućnost da električnu struju osigura samo za jednog korisnika, nego bi to trebalo sagraditi za cijelu poslovnu zonu.

U projektima je predviđeno da se struja dovede iz trafostanice u Poličniku koja bi trebala biti izgrađena i onda pokrivati cijelo područje, a ta trafostanica još nije izgrađena. 2018. su bili dogovarali sa HEP-om da se preko Starigrada do Vinjerca dovede struja za poslovnu zonu, a bili su i spremni izgraditi trafostanicu, međutim ta je gradnja stala zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa.

Postojanje ugovora i neispunjenje obveze Općine da u roku od tri godine od dana sklapanja ugovora izgradi infrastrukturu je nesporno te je sud naložio plaćanje odštete.