U četvrtak je zakazana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se odlučivati o ovogodišnjim dobitnicima priznanja povodom Dana Grada Zadra. 

Prije inače formalnog glasanja, nakon što je Odbor za javna priznanja iznjedrio tajnim glasanjem prijedloge po političkom ključu, podigla se povika na prijedlog da se Francu Luxardu dodijeli nagrada za životno djelo. Ona bi mu pripala u kategoriji Zadrana koji žive izvan Zadra. 

Nagradu obitelji Luxardo zbog zasluga za liker maraskino predložio je Klub Nezavisne liste Enia Meštrović. Prijedlog je u uime obitelji, koja ne može dobiti priznanje već pojedinac, potpisao je Franco Luxardo koji će po svoj prilici ostati bez tog priznanja iz rodnog grada. Naknadnom pameću neki su se vijećnici sjetili da je on bio gradonačelnik Zadra u egzilu, da nije Hrvat već iredentist itd.

Kako stvari stoje, uz HSP čiji se Mate Lukić prvi dignuo, Klub vijećnika HDZ bit će protiv, kao i Akcija mladih, a teško da će i SDP poduprijeti prijedlog Enijevih.

- Bilo bi najbolje da netko predloži skidanje te točke s dnevnog reda, predlaže  predsjednik Gradskog vijeća, Marko Vučetić. Tim diplomatskim potezom, dodaje Vučetić, ne bi se obezvrijedili ostali laureati, osobito prof. Pavuša Vežić, istinski i zaslužni dobitnik nagrade za životno djelo.

Predsjednik Gradskog vijeća pozvao je na svečanu sjednicu Gradskog vijeća predsjednika RH Zorana Milanovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. 

- Ne bi bilo dobro da oni ili njihovi izaslanici kao predstavnici hrvatske države sudjeluju u političkom skandalu promocije iredentističke politike, ističe Vučetić.