Općina Vir morat će zadarskom umjetniku Igoru Gluiću isplatiti iznos od 11 tisuća eura za izradu monografije koju je od njegove Udruge za promicanje kulture i umjetnosti Artstudio prije lokalnih izbora naručio bivši načelnik Kristijan Kapović.

Prema iskazu Gluića i svjedoka u postupku, Kapović je osobno došao u tužiteljev studio 12. studenog 2020. i zamolio ih da izrade fotomonografiju Vira, a jedini uvjet da je bio da ista bude gotova prije lokalnih izbora koji su se održavali u svibnju 2021. To je za njega bio veliki izazov, jer je morao angažirati vanjske suradnike i monografiju dovršiti u kratkom vremenu. Kapoviću mu je dostavio potrebne materijale, povezao ga s općinskim suradnicima, a kada je monografija bila završena poslao svog zamjenika da je preuzme na USB sticku radi pregleda. Poručio mu je da knjigu treba malo „popeglati" i da ide u tisak.

Gluić pretpostavlja da su se, zbog promjene načelnika, te izmjene odnosile na ime novog načelnika i njegov uvodni pozdravni govor. U konačnici, sva a nastojanja da se obavljeni posao plati nisu urodila plodom, a Kapović mu je na pitanje kada će platiti račun odgovorio da je napisao gomilu gluposti i uz to još poslao i ogroman račun te da se imaju vratiti na početne postavke. "Igore ne drami... Uvati se posla o kojem smo pričali", odgovorio mu je Kapović. Fotomonografija je bila gotova, osim u uvodnom dijelu (pozdravu načelnika) koji je ovisio o samim izborima.

Općina se može žaliti na presudu, pa bi tako konačna odluka mogla doći tek nakon još jednih lokalnih izbora.