U četvrtak, 16. studenog, s početkom u 15 sati održava se sjednica Gradskog vijeća na kojoj će gradski vijećnici glasati za osobe koje bi trebale dobiti priznanja Grada Zadra. Najviše reakcija izazvao je Enio Meštrović koji je za Nagradu Grada Zadra za životno djelo (izvan Zadra) predložio Franca Luxarda.

Tim su se povodom oglasili priopćenjem iz zadarskog HSP-a:

- HSP će glasati protiv ovog prijedloga NL jer smatramo da dotični gospodin ne zaslužuje ovu nagradu, dapače. Luxardo je svojedovno naslijedio Ottavija Missonija na mjestu gradonačelnika Slobodne općine Zadar u egzilu, esulske organizacije koja je godinama nakon odlaska iz Zadra iskazivala pretenzije prema našem gradu kao dijelu Italije.

- Kao potomak talijanaša, tužio je državu Hrvatsku i tražio da mu se vrati slika koja je nekada bila u vlasništvu njegove obitelji, a sada je u postavu Narodnog muzeja Zadar.

- „Nadam se kako će u Zadru imati sluha i jednu ulicu ili rivu nazvati po nama", izjavio je nedavno. Ni ulica ni nagrada, to je naš stav. Ostali neka glasaju kako ih je volja, poručio je Mate Lukić, predsjednik Županijskog vijeća HSP-a.