USKOK je objavio priopćenje o jučerašnjem privođenju bivše zadarske rektorice - vijest koja je odjeknula izvan granica Hrvatske, a koje prenosimo u cijelosti:

USKOK je na temelju rezultata izvida koje je proveo ovaj Ured, donio rješenje o provođenju istrage protiv troje hrvatskih državljana (1980., 1992., 1959.) i jednog trgovačkog društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da su, u razdoblju od 23. siječnja 2018. do kraja svibnja 2020. u Zagrebu i Zadru, I. okr. i II. okr., zaposlenik te potom od 25. ožujka 2019. i prokurist IV. okr. trgovačkog društva, dogovorili da će I. okr., koristeći utjecaj koji je stekla kroz višegodišnje obnašanje dužnosti gradonačelnice Knina te zastupnice u Hrvatskom saboru kao i svoj položaj državne tajnice u Ministarstvu uprave, poduzimati sve potrebne radnje kako bi osigurala da državna i javna tijela te trgovačka društva u vlasništvu Republike Hrvatske u poslovanju s IV. okr. društvom postupaju njemu u prilog, dok će joj zauzvrat II. okr. omogućiti da bez plaćanja režijskih troškova koristi stan u Zagrebu u vlasništvu IV. okr. društva te će joj bez naplate nabaviti i ugraditi opremu za obiteljsku kuću u Vodicama.

Nakon što je Sveučilište u Zadru zatražilo isplatu garancije od 1.450.000,00 kuna, koju je IV. okr. društvo pribavilo za potrebe otvorenog postupka javne nabave velike vrijednosti s namjerom zaključenja ugovora o javnoj nabavi za predmet nabave „Izvođenje radova na izgradnji Studentske menze sa studentskim paviljonima i kolnim prilazom na lokaciji Novog kampusa Sveučilišta u Zadru", I. okr. je na traženje II. okr. od III. okr. rektorice Sveučilišta u Zadru zatražila da protivno interesima Sveučilišta u Zadru opozove navedeni zahtjev za naplatu. To je III. okr. i učinila, iako su bili ispunjeni uvjeti za naplatu garancije, čime je oštetila Sveučilište u Zadru za 1.450.000,00 kuna, u korist IV. okr. trgovačkog društva.

Nadalje, nakon što je ponuda IV. okr. društva bila treća po redu u predmetu nabave „Izvođenje radova na obnovi prijemne zgrade Osijek" trgovačkog društva HŽ Infrastruktura d.o.o., II. okr. je od I. okr. zatražio da se založi kod predsjednika uprave tog društva da IV. okr. društvo bude izabrano kao najpovoljniji ponuditelj, što je ona prihvatila. Tako je od predsjednika uprave HŽ Infrastrukture tražila da se, neovisno o stvarnom stanju, u drugim boljim ponudama u toj nabavi pronađe greška. No, on nije postupio po njezinom traženju.

Zauzvrat je I. okr., sukladno dogovoru s II. okr., od siječnja 2018. do kraja svibnja 2020. godine u Zagrebu koristila stan u vlasništvu IV. okr. društva bez plaćanja režijskih troškova čime joj je pribavljena protupravna korist od najmanje 27.974,14 kuna. Osim toga joj je II. okr. na trošak IV. okr. društva omogućio besplatnu nabavu i ugradnju opreme u kući u Vodicama, u vrijednosti od najmanje 20.037,60 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvoje okrivljenika.