Nevrijeme je ostavilo posljedice diljem obale. Nije izuzetak ni otok Vir, pa je tako uništena i cesta na pomorskom dobru oko Punte Vira, za koju je bivši načelnik Kristijan Kapović osuđen na šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, javlja Morski.hr.

Kapović je svojedobno podnio ustavnu tužbu nakon pravomoćne presude Općinskog suda u Zadru kojom je osuđen jer je protivno propisima gradio građevinu u području koje je propisom proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti i područjem od posebnog interesa za državu, čime je počinio kazneno djelo protiv okoliša - protupravnu gradnju.

Tom je presudom utvrđeno da je Kapović sredinom 2013. kao načelnik Općine Vir, na lokaciji "Punta Rastovac" koja je pomorsko dobro, duž obalnog pojasa, na nekoliko metara od obalne crte izgradio cestu dužine 650 metara bez građevinske dozvole, odnosno bez rješenja o uvjetima gradnje, te bez potvrde glavnog projekta.

U ustavnoj tužbi Kapović je, međutim, naveo da on nije izgradio inkriminiranu cestu, već samo uredio put koji postoji već stotinjak godina, a koji omaškom nije ucrtan u katastar.

Ustavni sud je, međutim, utvrdio da je Kapović s pravom proglašen krivim jer je kao čelni čovjek lokalne zajednice, protivno pravnim propisima, bez temeljnog akta za građenje izgradio cestu na pomorskom dobru, narušivši autohtoni pejzaž.

- Sporna cesta napravljena je na pomorskom dobru, na samoj obali mora. Čestica na kojoj je izgrađena i u katastru i u zemljišnim knjigama evidentirana je kao obala. S obzirom na to da su i katastar i zemljišne knjige javne evidencije, podnositelju ta činjenica nije mogla ostati nepoznata. Pomorsko dobro je Ustavom zaštićena kategorija koja je od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku i koja uživa njezinu osobitu zaštitu, navodi se u obrazloženju rješenja Ustavnog suda.

Dijelovi ceste su nedugo nakon gradnje već popucali, no nakon ovog nevremena automobilom se tamo više ne može proći.