Od 16. do 20. listopada na Odjelu kardiologije Opće bolnice Zadar, a u suradnji s tvrtkom Boston Scientific, izvedeno je prvih 12 procedura kod pacijenata s fibrilacijom atrija uz korištenje katetera s najnovijom tehnologijom pulsne ablacije aritmogenog tkiva - Pulsed Field Ablation (PFA).

Pulsna ablacija djeluje poštednije na strukturu stanica tkiva, s jednakim učinkom i većim sigurnosnim profilom.

Važno je za naglasiti kako pulsna ablacija neće u potpunosti zamijeniti dosada korištene metode iako predstavlja ogroman iskorak u liječenju kompleksnih aritmija. Metode radiofrekventne RF ablacije i ablacije uz pomoć Cryo balona uz korištenje tehnike pothlađivanja kao metode za uništavanje aritmogenog žarišta, izvodit će se i dalje, napominju iz zadarske bolnice.

Prilikom izvođenja prvih 12 pulsnih ablacija iznova je prezentiran izvanredan timski rad svog osoblja kardioloških angiosala, a sve pod vodstvom izv.prof.prim.dr.sc. Dražena Zekanovića, dr.med.

Elektrofiziolozima OB Zadar, dr. Marinu Bištirliću i dr. Zoranu Bakotiću, u izvođenju prvih procedura veliku je pomoć i podršku dao Nàndor Szegedi, dr.med. iz Budimpešte.