Zašto je pao Paleka, pitali su se jučer Zadrani i to dobro upućeni u zadarska zbivanja.

Koštao ga Mate Nižić, bio bi jednostavan odgovor koji upućuje na sve objave „gazde" Ribljeg restorana Foša čiji su kuhari spremali delicije u restoranu Delmonico na Manhattanu. Ekipa koju je povela TZ Grada, tamo je bila prije dvije i po godine u nešto drugačijem sastavu.

I nije prvi put da se ide na takva putovanja na kojim su Zadrani pokazali da se znaju zabavljati i da u New Yorku može biti isto kao i u konobi na Stanovima. Samo su zaboravili da postoje društvene mreže na kojim se treba pohvaliti da se nalaziš u „centru svita". Zadarsko izaslanstvo s RTL ekipom, dopustilo je da ih taj kreativac snima i komentira, a nije im smetalo da to izađe na njegovom Instagramu. Kada se objave šire, onda dođu i u medije, a oni su bili nemilosrdni s naslovima: skandal, orgijanje, fijasko, sramotni ispad, zabava...
Marko Pupić Bakrač i Akcija mladih bombardirala je na svoj način i danas će se pohvaliti svojim doprinosom koja je rezultirala smjenom. Najnovija objava koju je na Tik Toku širi Pupić Bakrač ima naslov Mate Nižić- heroj, a ne zločinac.

S njim se Paleka i fotografirao u New Yorku jer kako je izjavio, „gospodin Nižić je za potrebe ovog eventa omogućio usluge chefa Saše Begana iz svog uglednog restorana Foša". Po povratku se od njega ogradio, kao i stranka kojoj Mario Paleka pripada. Pitanje je kako će HDZ-ovci nadalje odlaziti u Riblji koji im je godinama omiljeni restoran kada imaju takav odnos prema njegovom nestašnom vlasniku.

Nije teško pretpostaviti da je HDZ od Paleke iznudio ostavku i da je on kolateralna žrtva da bi se Branko Dukić izvukao s posljednjom opomenom.

Svi znaju kako je Dukić uvjetovao izbor Paleke za direktora TZ Grada i kako je bio osoran prema jedinom relevantnom kandidatu Hrvoju Anić te osvetoljubljiv prema Tomislavu Fainu. Dukić kao predsjednik Vijeća nije pustio Faina, koji je godinama član Vijeća Hrvatske turističke zajednice, u novi saziv Vijeća TZ Grada jer je ovaj dosljedno podržao i glasao za Anića.

Dukić i Paleka su prijatelji, ali su dopustili da se njihova veza sa Stanova pretvori u zloupotreba javnog interesa. Put u New York prelio je čašu strpljenja i tolerancije nakon Rite Ore, preko Mercedesa na Stanovima, bacanja novaca na Sport Media festival preko kojeg TZ Grada financira i plaću direktoru u Zagrebu. Da bi Paleka u posljednjem istupu kazao „O snazi takvog festival govori interes pojedinih produkcija da ga pokušaju prebaciti u svoje sredine. No Peter Radovic, kao jedan od suorganizatora, ne slaže se s tim i želi da festival ostane isključivo u Zadru."

Ta izjava tipična je demagoška floskula s kakvima se Palaka razbacivao tijekom proteklih pet godina. I sada je samo pitanje gdje će ga stranka smjestiti nakon što će ovih dana napustiti ugodnu direktorsku fotelju u susjedstvu svog prijatelja, gradonačelnika Zadra. Dukić je u hijerarhiji odgovornosti njemu bio šef kao predsjednik Vijeća TZ Grada. Samim time i on je odgovoran jednako kao Paleka. Međutim, stranka ga je zaštitila kao gradonačelnika, namjerno izbjegavajući njegovu, u ovom slučaju, važniju ulogu. 

Kao predsjednik Turističkog vijeća, Dukić će razriješiti Paleku. A tko će voditi Ured do natječaja, i to je u domeni gradonačelnika Zadra.