Zadarska županija detektirala je dvadesetak najdarovitijih učenika za matematiku u županijskim školama te je u Gimnaziji Jurja Barakovića krenula dodatna nastava koja se odvija subotom.

Županijski pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i sport Ivan Šimunić kaže kako je u proteklih nekoliko mjeseci Županija u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja provelo testiranje po školama te između 808 učenika četvrtih razreda identificirala 23 posebno darovita učenika za matematiku. Veći dio njih odazvao se pozivu da svoje znanje dodatno produbljuje.

- Zadnjih godina imali smo dosta proračunskih aktivnost za djecu s poteškoćama u razvoju, kojima treba dodatna pomoć, najviše kroz pomoćnike u nastavi, a ova druga skupina je manje prepoznatljiva, manje se o njoj priča. Tim darovitim učenicima boravak u školi u školi zna biti dosadan jer znaju više od vršnjaka. Naše škole s tim darovitim učenicima imaju programe rada, ali to nije nešto što je u okviru proklamirane politike na nacionalnoj razini. Grad Zadar je već krenuo s tim procesom i ima centre u izvrsnosti u matematici, gdje se radi s učenicima koji maju motivaciju. Išli smo korak dalje i omogućili nadstandardne uvjete za takve učenike, kaže Šimunić.

U projektu je sudjelovalo 27 škola, a u 12 njih su detektirani posebno daroviti. Brojka od nešto preko 3 posto testiranih je očekivana i u skladu s nacionalnim prosjecima. Kada bi se granica spustila, broj učenika bi bio znatno veći i sami smisao biranja onih iznimnih bi se izgubio.

- Održana su već dva termina subotom, u kojemu su učenici imali blok satove i okrjepu. Uskoro kreću i termini za srednjoškolce, zapravo učenike koji su u osnovnoj školi bili u gradskim centrima izvrsnosti. Nakon nekoliko godina, kada počnu pristizati i današnji petaši iz osnovnih škola, imat ćemo riješenu kompletnu populaciju najdarovitijih matematičara, najavljuje Šimunić.