Gradske vlasti su stavili na e-savjetovanje do 17. studenog stavili nacrt odluke o zakupu javne površine kojom uvode moratorij na nove ugostiteljske terase na području Mjesnog odbora Poluotok. Novi ugostitelji koji do sad nisu imali ugovor s Gradom, neće ga moći ni sklopiti za zakup javne površine od 1. siječnja 2024. godine do 31. prosinca 2025. godina.

- Slažemo se uvođenje moratorija, ne zbog toga da ćemo mi postojeći biti zaštićeni od konkurencije, već zato jer sadašnji kapacitet imaju ograničenja u komunalnim i ljudskim kapacitetima na javnoj površini. Moramo voditi računa o suživotu s preostalim stanarima u Gradu. Nekada je udruženje obrtnika glasalo o pridošlima u cehu, a mi ćemo i dalje tražiti izdavanje licenca kao što to postoji u gradovima koji drže do svog standarda i održivog poslovanja, komentirao je Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja koji je sudjelovao u pregovorima oko ove odluke.

U njoj se mijenja i rok ugovorenog zakupa sa dvije na tri godine. Ostaje zakup na godinu i dvije godine. Tko unaprijed plati zakup za tri godine dobit će popust od 10 posto kao poticaj. Za plaćanje unaprijed dvogodišnjeg zakupa, popust je pet posto. Smanjen je i rok zakupa onih koji su izabrali plaćanje šest mjeseci na zakup od pet mjeseci. Ceh ugostitelja je predlagao čak i četiri mjeseca koliko će biti rok zakupa površine koja ima javnu namjenu na otocima koji su pod kapom Grada Zadar.

Ovo je odredba koja se uvodi a tešku ju je pojednostavniti kako je napisana:
˝Stolove, sjedalice i klupe (suncobrane, tende, podloge, vaze za cvijeće i dr.) ispred ugostiteljskih objekata, na rok od 6 (šest) mjeseci i to za razdoblje od 1. travnja do 30. rujna tekuće kalendarske godine i 12 (dvanaest) mjeseci u kalendarskoj godini, a najdulje za razdoblje od 3 (tri) godine, uz uvjet da zakupni odnos završava 31. prosinca, sve uz uvjet da se zakup istih na području MO Poluotok može dobiti ukoliko se djelatnost obavlja cijele godine /uključuje korištenje godišnjeg odmora i eventualno renoviranje objekta, maksimalno 2 (dva) mjeseca/.

Ukoliko isti ne obavlja djelatnost cijele godine, gubi pravo na zakup javne površine u slijedećoj kalendarskoj godini"

Cijene zakupa nisu regulirane ovom odlukom ali one će se povećavati kroz iduće tri godine. Do sada je zakup u ekstra zoni u koju spadaju Riva, Forum, Trg bila 70-ak kuna po metru četvornom. I da se poveća 100 posto neće biti ni blizu zakupa kakvog imaju splitski ugostitelji, ističe Kovačević, koji su doživjeli velike promjene sa zakup javne površine ove godine.

Oni su se masovno javljali na e-savjetovanje ali nisu mogli promijeniti odluku gradske vlasti u Splitu. Na zadarski prijedlog odluke, vjerojatno neće biti primjedbi i kao takva će ići pred Gradsko vijeće.