Darivanjem krvi u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar jučer je započelo veliko obilježavanje 145 godina postojanja Crvenog križa u Hrvatskoj, kao i 70 godina darivanja krvi u RH u organizaciji Crvenoga križa i 30 godina samostalnosti, odnosno međunarodnog priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao nacionalnog društva.

Akciji su se među prvima odazvali košarkaš Marko Popović, novinarka Ana Marušić te učenici Pomorske škole i Medicinske škole Ante Kuzmanića. Posebno mjesto  među humanitarcima zauzimaju dobitnici svjetskog Fair playa- zadarski jedriličari i olimpijci Pavle Kostov i Petar Cupać.  

 S obzirom na visoku prosječnu dob darivatelja, dolazak mladih snaga daje nadu kako davalaštvo neće zamrijeti u gradu koje u tome ima veliku tradiciju.

Nakon darivanja krvi jutros je predstavljena slikovnica „Drvo dobrih djela", a u 15 sati otkrit će se spomen ploča osnivačici Crvenog križa u Zadru grofici Ameliji Lantana, rođenoj Borelli na Poljani pape Aleksandra III. Žene su imale značajnu ulogu u povijesti Hrvatskoga Crvenoga križa, ali se dosad o tome malo govorilo stoga je želja Hrvatskog Crvenog križa i ovom spomen pločom skrenuti pozornost na važnost uloge žena u svakodnevnom djelovanju.

U 16 sati u HNK Zadar prikazuje se predstava „Da sam ja kontesa Dora", dok će se od 17 sati izvesti pokazna vježba spašavanja iz mora. Timovi spasilačke službe prikazat će atraktivnu vježbu spašavanja života iz mora uz pomoć specijaliziranih plovila - dva rescue runnera i čamaca. U 18:30 u Kneževoj palači otvara se izložba „Baština humanosti u Zadru: 145 godina Crvenog križa u Hrvatskoj" , a na istom mjestu održat će se svečana akademija uz koncert „Baština humanosti". Riječ je o replici humanitarnog koncerta koji je prije puno godina održan u Zadru u organizaciji grofice Borelli. Na koncertu će biti izvedena Verdijeva djela u izvedbi Nele Šarić, Nele Gojanović i Grozdane Pavić.