Klasična gimnazija Ivan Pavao II. Zadar i Nadbiskupsko sjemenište "Zmajević" u Zadru, na čijim je temeljima gimnazija izrasla, obilježili su u ponedjeljak 275. godišnjicu svoga djelovanja. Dan škole i obljetnica postojanja najstarije zadarske školske ustanove koja se nekad zvala Nadbiskupska klasična gimnazija, proslavljeni su svečanom Akademijom u sportskoj dvorani Klasične gimnazije. Kako je u pozdravnom govoru na početku Akademije istaknuo ravnatelj don Ante Dražina, ovo je velika obljetnica koja nosi veliku odgovornost prema njihovim prethodnicima.

- Pojedinac može djelovati na dobro, a ako se više talenata, znanja i volje udruže, već činimo čuda. Čovjek može stvarati dobro, ali i zlo. Manje ili više. Naše poslanje je svakoga dana sve ono što znamo i činimo činiti savršenijim, boljim. No tko promijeni sebe, promijenio je svijet, poručio je ravnatelj Klasične gimnazije.

Don Dražina istaknuo je da školu pohađa 231 učenik u deset razrednih odjeljenja, od čega su dva općeg, a osam klasičnog gimnazijskog usmjerenja, a u školi je zaposleno 35 djelatnika. Od ove školske godine škola je narasla za još jedno odjeljenje općeg gimnazijskog programa, a kroz iduće dvije godine trebali bi popuniti sva četiri razreda opće gimnazije za što su osigurali još četiri učionice i dva ureda u zgradi sjemeništa.

- Uz odgoj i obrazovanje trudimo se razvijati i duhovnu dimenziju naših učenika, zaključio je ravnatelj škole don Ante Dražina.

Nakon don Dražine, okupljenim učenicima, roditeljima, profesorima i nastavnicima te predstavnicima Sveučilišta obratili su se zadarski nadbiskup Milan Zgrablić i župan Zadarske županije Božidar Longin.

- Ove godine Dan škole obilježava se uz nekoliko važnih obljetnica koje nas podsjećaju koliko je ova škola vrednovala kulturu i obrazovanje tijekom svoje povijesti. Prije 10 godina škola je dobila pravo javnosti, a ujedno je 20. godišnjica otkako je Zadar posjetio sv. Ivan Pavao II. Uz to slavimo 275 godina od osnivanja nadbiskupskog sjemeništa Zmajević u Zadru i 630 godina od početka pismenosti u smislu obrazovanja za vrijeme dominikanaca. Universitas Jadertina, naime, označava začetke današnjeg Sveučilišta, istaknuo je nadbiskup. Nadbiskup Zgrablić kazao je učenicima da polako sazrijevaju u intelektualce koji će graditi sebe i društvo čineći svijet ljepšim i boljim. Pozvao je okupljene da, unatoč mržnji u Izraelu i Ukrajini, štite jedinstvo i mir.

Župan Božidar Longin nastavnicima je zahvalio što stvaraju budućnost domovine, a učenicima je naglasio važnost obrazovanja.

- Današnji je dan prije svega lijepa prigoda da podsjetimo koliko je obrazovanje važno. Poznata je ona izreka da je znanje jedino bogatstvo koje nam nitko nikada ne može otuđiti. Svi vi, drage učenice i učenici, budite uvijek svjesno toga. Znam da vam je često teško jer škola koju ste odabrali nudi težak program, a vi ste u godinama kada je zov vršnjačke skupine vrlo jak i radije biste se družili no provodili vrijeme uz knjigu. No budite mudri i odgovorni, naučite gospodariti svojim vremenom i nemojte propustiti priliku usvojiti sva znanja i vještine što vam ih vaši profesori s ljubavlju pokušavaju prenijeti, kazao je Longin.

Nakon pozdravnih govora, izlaganje pod nazivom "Povijesna baština Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Zadar", održao je dr. don Zdenko Dundović, pročelnik teološko-katehetskog odjela zadarskog Sveučilišta.