Još nije poznato hoće li se održati izbori za mjesne odbore u Zadru, zakazani 26. studenog.

Lani su politički odgođeni zbog toga jer vladajućem HDZ-u nije odgovaralo da se bave izborima za Vijeća mjesnih odbora kada su imali proračunsku borbu za većinu, sada su u pitanju pravni razlozi. Suci koji su članovi Izbornog povjerenstva ne odriču se naknade koja je vijećnicima bila previsoka, dok je članovima biračkih odbora preniska.

Iskrsnuo je problem visine nadnice, komentirao je predsjednik Gradskog vijeća, Marko Vučetić, spreman sazvati izvanrednu sjednicu elektronskim putem ako se usklade te naknadne. Ali nije uspjelo. Suci ne odustaju od visine naknade od tisuću eura za predsjednika Povjerenstva, dok bi članovima ona iznosila 900 eura - koliko nekima jedva dostižna mjesečna plaća. Njihove zamjene dobit će po 450 eura (3.390,53 kuna).

Članovi biračkih odbora, prema prijedlogu Odjela za gradsku samouprave protiv kojeg su bili vijećnici, iznosit će za predsjednika kao i za potpredsjednika 70 eura dok će članovi dobiti po 60 eura dnevnice.

"To se Izborno povjerenstvo zbilja naradi, iako se radi o izborima najnižeg ranga, ali oni su specifični u provođenju. Treba sastaviti zasebne liste i provesti zasebne izbore. Svaki mjesni odbor je zasebna cjelina, tako da povjerenstvo ima puno više posla nego kod drugih izbora", branio je njihove dnevnice dogradonačelnik Ante Babić.

Izbori za Vijeća  mjesnih odbora ne shvaćaju se previše ozbiljno s obzirom da se zna da su oni nedjelotvorni jer ne raspolažu novcima. Sve moraju moliti i pitati gradsku upravu, a zna se da dobijaju uglavnom srodne političke opcije.  Ti mikro lokalni izbori trebali bi biti ogledalo političkih snaga na terenu. A terenski rad je "doktorirao" HDZ koji je u Zadru ispleo mrežu od 30 godina.

Na izbore za Vijeća 37 mjesnih odbora neće izaći nezavisna lista Enia Meštrovića kao ni Akcije mladih, što su najavili u sklopu rasprave o tim točkama.

Meštrović je ja prošlotjednoj sjednici izjavio da je akcija gradske vlasti Kvart i po poništila mjesne odbore. Vijećnik Ante Rubeša je iznio svoje iskustvo predsjednika MO prema kojem je samo važno tko će biti predsjednik - čista politizacija mjesne samouprave.

Samo će predsjednici primati naknadu u iznosu od 500 kuna, koliko je usvojenim  amandmanom lani predložio vijećnik Damir Biloglav, a što je sada 66 eura.

Je li kandidatima stalo do svog kvarta ili do političke pobijede, Vučetić koji voli eksperimentirati s idejama, želio bi dobiti odgovor u super izbornoj godini. Kako stvari stoje, zadarski izbori za mjesne odbore i održat će se u 2024. godini.