Gradonačelnik Branko Dukić koji je jučer spočitnuo vijećnici Marjani Botić da miješa kruške i jabuke, a on to radi godinama kada je u pitanju budući status zadarske bolnice.

Vijećnica AM je opisala situaciju na Hitnom bolničkom prijemu koje je ovo ljeto bilo okupacijom stranih gostiju i inicirala da bi TZ Grada tu trebala pomoći.

Gradonačelnik koji se pozvao na to da je on liječnik te bolnice i zna što se u njoj događa, ustvrdio je kako je to problem loše organizacije sustava OHPB. Dukić je govorio o značaju te ustanove, najvećeg radnog kolektiva i potrebi svih da se pomogne bolnici koja će jednom postati kliniči centar pa Klinički bolnički centar. 

Gradonačelnik Zadra je u programu svoje prve kampanje najavio kako će raditi na poboljšanju uvjeta u zadarskoj bolnici, U drugoj kampanji je obećao da će zadarsku bolnicu koja spada u Opće bolnice preobraziti u Klinički bolnički centar.  

Dvije godine poslije, gradonačelnik Zadra, liječnik po struci, govori o budućem kliničkom centru i kliničkom bolničkom centru (KBC) umjesto kliničke bolnice koja bi mogla postati umjesto OB.

Iako smo na to ukazali prije dvije godine, gradonačelnik Dukić po jučerašnjoj izjavi, još nije usvojio značenje tog statusa koji je jedini realan. To najbolje zna njegov stranački kolega, bivši ministra, ravnatelj i pročelnik Interne, dr. Dario Nakić koji na tome radi već godinama.

Neće se ništa bitnog promijeniti kada Opća bolnica Zadar početkom iduće godina postane državna umjesto županijska, na što je upozorio predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić. To je pitanje politike i financiranja dok za status Kliničke bolnice treba imati puno više uvjeta zdravstvene struke te kadrovskih i prostornih kapaciteta. Zakonski postoji klinika, klinička bolnica i KBC.

Klinički bolnički centar za Zadar je još uvijek misaona imenica. Iz Splita je izražen strah od gubitka tog statusa nakon što su ostali bez 21 liječnika specijaliste.