Vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša poslao je priopćenje za javnost na neiscrpnu temu Centra za mlade koji je trebao biti zamjena za Dom mladih kojeg su zadarske vlasti prepustile Sveučilištu.

Prenosimo ga u cijelosti:

Poštovani, nakon javne rasprave, koja se održala u petak 13.10.2023. u gradskoj vijećnici, na temu budućeg Centra za "mlade", na kojoj je prevladala činjenica da nitko ne želi da „politika" osnuje ustanovu, predstavnici hdz, sdp, i tobože nezavisnih su se povukli u privatne odaje i donijeli odluku o osnivanju još jedne hdz-ove ustanove u kojoj se već zna tko će raditi. Natječaji će kao i uvijek biti pro forme. Niti deset minuta nakon što su se grčevito zalagali za nekakav hibridni model, po kojem bi udruge sudjelovale u formiranju programskog dijela, a i samog funkcioniranja ustanove Radeta, Frank, Dukić i Bušić su ugasili i posljednji tračak nezavisne scene u Zadru.

Nakon što su ih potjerali iz „Grada", Mladima su godinama pričali bajke o nekakvom centru koji će biti središte društvenog života i kreativnosti. U tom Centru jedino je bio kreativan onaj, koji je smislio kako će drvenom kupolom popuniti prostor između dvije zgrade i to nazvati dvoranom. Dvoranu mora da je radio netko iz Hdz jer je umjesto parketa na pod stavio pločice. Projekt centra je iz 2006.g. godine a ovi hibridi iz gradske većine se nadaju da će zaživjeti do 2026.g. Da se ne varamo nije to nekakav velebni proctor, spektakularno opremljen, već obična obnova stare Titove kasarne. Reklo bi se u narodu prodali su nam M pod B. Pa i sami dizajneri, tamo neki Erlići i Ćurkovići, tvrde da zamislite projekt nije savršen, a tek je izgrađen!

Obnovljena Titova kasarna ili kako je neki nazivaju "Centar za mlade" na javnoj raspravi u gradskoj vijećnici nažalost nije okupio nikakve predstavnike mladih, već samo neke koji su se predstavili kao predstavnici nezavisne scene. Istina bilo je priznatih djelatnika u kulturi ali osim njih nitko drugi osim jednog gospodina, predstavnika umirovljenika, koji prilikom izlaska izrazio svoje negodovanje i zanemarivanje umirovljenika u budućem Centru za civilnu kulturu, što je jedini ispravni naziv buduće ustanove jer su za tu namjenu povučena sredstva. Kad bi to uistinu bio centar za mlade naš prijedlog organizacije bi izgledao ovako:

PROJEKT CENTAR MLADIH
Centar mladih je zamišljen kao ustanova koja bi gradska sredstva usmjeravala prema udrugama mladih i nadzirala njihovu potrošnju na maksimalno transparentan način. Isto tako objedinjujući prostorije većine udruga na jednoj lokaciji povećala bi se kvaliteta međusobne suradnje udruga ali i poboljšao protok informacija o djelovanju i programu pojedinih udruga, a isto tako bi se i olakšali financijski problemi te problemi s prostorom za rad pojedinih udruga jer bi prostorije koje bi u najam davao Centar mladih bile ili besplatne ili po simboličnoj cijeni. 

Osnova rada Centra mladih je suradnja s udrugama i mladima. Svaki građanin ili udruga mogu postati članom centra mladih i na izborima biti izabrani u Upravni odbor te tako izravno odlučivati o načinu djelovanja Centra.

Centar mladih je gradska institucija kojom bi upravljao ravnatelj (voditelj) izabran i zaposlen od strane Grada i odgovoran gradskom poglavarstvu.

Ravnatelj (voditelj) bi bio vezan za Centar mladih menadžerskim ugovorom u trajanju od godine dana koji bi se nakon toga mogao produžiti ili prekinuti ovisno o rezultatima koji su postignuti u ranijem razdoblju njegova djelovanja.

Uz ravnatelja bi postojao Upravni odbor koji bi se sastojao od predstavnika članova Centra mladih koji bi među članstvom bili birani na direktnim izborima za upravni odbor, na kojima svaki član može birati i biti biran. Upravni odbor sastojao bi se od 5 do 7 članova izabranih na direktnim izborima koji bi bili nadgledani od strane GONG-a i predstavnika udruga članica Centra mladih.

Ravnatelj bi bio dužan konzultirati se s Upravnim odborom kod donošenja odluka koje mogu biti od presudne važnosti za Centar Mladih. Upravni odbor bi mogao s apsolutnom većinom glasova uložiti veto na pojedine odluke ravnatelja ili tražiti od grada da razmotri prijedlog smjenjivanja ravnatelja. Ravnatelja bira grad uz suglasnost Vijeća mladih grada Zadra.

Zaključak je da skupština bira upravni odbor, koji raspisuje javni natječaj i uvjete natječaja za izbor upravitelja institucije.

Skupština: ograničenje do 29 god u trenutku izbora za skupštinu, tijela koja ulaze u skupštinu srednje škole, fakulteti, udruge mladih...