Volonterski centar Zadar aktivno radi s izbjeglicama iz Ukrajine gotovo od samog početka njihovog pristizanja u naš grad i županiju nakon izbijanja rata u Ukrajini.

Pritom su, kako navode, organizirali brojne aktivnosti pružanja pomoći i podrške izbjeglicama: WhatsApp grupu u kojoj se pružaju informacije vezano uz prava izbjeglica i svakodnevni život, tjednu grupu podrške, tečajeve hrvatskog i engleskog jezika, stručna vodstva po gradu, posjete zadarskim muzejima i kazalištu, kreativne aktivnosti za djecu i odrasle, školu plivanja za djecu, radionicu prve pomoći, projekcije ukrajinskih filmova, online savjetovanje Hrvatskog pravnog centra, Ukrajinsko-hrvatsku glazbenu večer itd.

- Sve te aktivnosti ne bi bile moguće da se u program integracije izbjeglica nisu uključili i naši vrijedni volonteri. Trenutno smo u potrazi za novim volonterima koji bi osmišljavali i vodili tečaj hrvatskog jezika za odrasle. Zainteresirani studenti i (umirovljeni) profesori hrvatskog i ruskog jezika, javite nam se! Sve informacije možete dobiti putem maila: [email protected] ili telefona: 023 250 830, poručuju iz Volonterskog centra.

Sve navedeno odvija se u sklopu projekta „Izgradnja društva dobrodošlice" koji Udruga „MI" - Split provodi uz financijsku podršku i suradnju s UNHCR-om, agencijom UN-a za izbjeglice, Predstavništvo u Hrvatskoj, a Volonterski centar Zadar sudjeluje kao lokalni partner. Cilj projekta je unaprjeđenje uvjeta za kvalitetnu integraciju izbjeglica i stvaranje realističnih stavova u našem javnom prostoru.