Gradsko vijeće na sljedećoj će sjednici donijeti odluku o postavljanju spomen ploče na pročelje rodne kuću osnivačice Crvenog križa u Zadru, grofice Amelije Lantana rođene Borelli.

Zahtjev je uputio Hrvatski Crveni križ, navodeći kako je ova ustanova na području današnje RH osnovana 1878. godine u Zadru, kada je zadarska "Ustanova domoljubne zadruge dalmatinske od Gospodja na potporu ranjenim i bolesnim vojnicima", 22. listopada, prva dobila suglasnost tadašnjih vlasti za svoje humanitarno djelovanje, koje je provodila u skladu s međunarodno prihvaćenim odlukama iz 1863. godine.

„U kontekstu osnutka Crvenog križa na prostoru današnje Republike Hrvatske, poseban spomen zaslužuje Amelia Lantana, rođena grofica Borelli, koja je 1878. bila prva potpredsjednica i osnivačica Domoljubne gospojinske zadruge dalmatinske (Societa patriotica dalmata di signore per soccorsi). Za zasluge ju je 1905. austrijski car odlikovao Elizabetinim ordenom 2. reda. Ovo društvo zadarskih žena utemeljeno je prema zaključcima međunarodne konferencije u Ženevi na kojoj je osnovana međunarodna organizacija Crvenog križa i priznato je kao prva organizacija Crvenog križa na Balkanu. Društvo koje se povijesno drži začetkom međunarodne organizacije Crvenog križa nastalo je na bogatoj medicinskoj tradiciji u Zadru", navodi se u zahtjevu.

Grofica Amelia Borelli udana u plemenitašku obitelj Lantana bila je osnivačica društva Domoljubne gospojine zadruge dalmatinske, osnovane uslijed ratnih događanja u Bosni 1878. godine. U skladu sa Ženevskom konvencijom, zadarska organizacija je brinula i o invalidima te pomagala udovicama i civilnim stradalnicima.

Pozitivno mišjenje na psotavljanje ploče na zgradu kod Sv, Krševana dali su Konzervatorski odjel i Odbor za odgoj, obrazovanje, kulturu i šport Gradskog vijeća Grada Zadra.