Otvaranje USKOK-ove istrage protiv župana Božidara Longina zbog neplaćenog veza pod sumnjom da se radi o trgovini utjecajem, bilo je tema novinarskog pitanja upućenog predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, ujedno šefu HDZ-a.

Plenković je kazao kako je „na njemu je da objasni o čemu se radi. Ako je to pitanje da se ne plati vez na otoku Istu, vrlo je neobično. Ne znam zašto bi to radio. Nisam bio tamo i ne znam što se događalo. Koliko ja znam, njega ponovno napada politička oproba u Zadru, prenio je RTL Plenkovićevu izjavu.

Potom je predsjednik Vlade ustvrdio kako je i taj slučaj najbolji primjer da je DORH neovisan. - Bit je neovisnost institucija. Ako državna tijela zadužena za ispitivanje je li netko počinio neko kazneno djelo smatraju da ga je počinio pa pokrenu postupak, ja vjerujem da imaju neki razlog za to", rekao j Plenković. On je istaknuo kako plaćanje ili neplaćanje veza sigurno "nije neka politička platforma HDZ-a. Nit je to u našem programi, a niti u statutu. Ako s tako nešto dogodilo to je odgovornost pojedinca", dodao je svoje pravno - političko tumačenje predsjednik Plenković.