Na Latinskom jedan upisani kao i na Ruskom. Za grčki se nitko nije javio, za teološko-katehetski tek dvoje a tako je i na većini jezika. Ove su godine podbacili na prvom i na drugom upisnom rok geografija i povijest a osobito Hrvatski jezik.

Pitali smo sveučilišnu upravo u rezultatima jesenskog upisanog roka i broja slobodnih mjesta. Ovo je odgovor iz kojeg ne možemo doznati kako je zadarsko sveučilište prošlo sa svojom upisanom politikom: kvotom odobrenih i popunjenih mjesta.

"U jesenskom upisnom roku upisano je oko 130 studenata. Ukupno u ljetnom i jesenskom roku upisano je nešto više od 750 brucoša. Detaljni podaci po studijskim programima nalaze se na stranici studij.hr, uputili su na snalaženje za javnosti iz rektorske uprave.

Kakav će biti satus odjela poput teološkog i klasičnih jezika koji su upisali manje od pet studenata? To smo pitali s obzirom na programski ugovor  kojeg je potpisala dojučerašnja rektorica Dijana Vican za financiranje od početka akademske godine 1. listopada.

Iz Ureda rektorice navode kako na navedenim studijima ima studenata na višim godinama studija. S obzirom na integriranost Sveučilišta nastavnici svih odjela uključeni su u izvođenje nastave, očekivan je odgovor kojeg smo dobili na novinarki upit prošlog tjedna.

Pitali smo i za anlizu upisa na zadarsko sveučilište s obzirom na podbačaj po odjelima kao što je Hrvatski, Geografija, Povijest, Filozofija...

- S obzirom na broj prijavljenih maturanata i rezultate ispita državne mature, na konačnim rang listama našao se očekivani broj kandidata s pravom upisa.

U skladu s trendom posljednjih nekoliko godina, smanjen je interes za upis na nekim studijskim programima, poglavito iz područja humanističkih znanosti.

Sveučilište u Zadru kontinuirano radi na inoviranju studijskih programa i njihovoj prepoznatljivosti te poboljšanju prostornih i materijalnih uvjeta za pokretanje novih studija, usklađenih s potrebama tržišta rada, koji omogućuju transfer znanja i tehnologija te povezivanje akademske s društvenom i gospodarskom zajednicom, zaključak je o trendovima sa zadarskog sveučilišta.