Ante Sjauš pročelnik je Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije, dva resora koja su na našem području izuzetno povezana, jer je turizam naša i dalje najznačajnija gospodarska grana, iako mnogi kažu da bi bilo bolje da manje ovisimo o turizmu. Ali dok je ovoliko turista, a i fiskaliziranih računa, ne smije se pilati grana na kojoj se sjedi...

- Zadarskoj županiji možemo po svom pokazateljima reći da će biti rekordna i najuspješnija sezona po dolascima, noćenjima, ali i naplaćenim računima. Uspoređujući s 2022. godinom imamo povećanje u broju dolazaka od 5 posto, odnosno oko 100 tisuća dolazaka više, i 2 posto noćenja više. U odnosu na 2019. premašili smo broj noćenja. Ne možemo se bazirati samo na brojkama, moramo raditi na kvaliteti i održivosti radi dobrobiti budućih generacija. Imamo najljepšu obalu, ali smo i sigurna destinacija što se ističe među turistima kao vrlo bitna karakteristika. Imamo nacionalne parkove u blizini, ali treba uvijek dodatnih sadržaja, možemo razvijati uvijek nove proizvode.

* Od aktualnosti primijetili smo novi krug potpora za razvoj IT sektora. Čini se da u ovom području ima dosta prostora za iskorak, možete li nam reći kako ćete poduprijeti naše IT-jevce?

- Sukladno programu poticanja poduzetništva objavili smo javni poziv za potpore. Pravo podnošenja imaju svi subjekti malog gospodarstva koji imaju prijavljeno sjedište u Zadarskoj županiji, cjelogodišnje poslovanje i da su registrirani najviše 60 mjeseci. Dajemo potporu na njihov proces proizvodnje novog IT proizvoda do 50 posto, maksimalno 7 tisuća eura. Sredstva se moraju ostvariti kroz tekuću godinu, do 12 mjeseci od dodjeljivanja bespovratne potpore. Svi zainteresirani će, vjerujem, ostvariti potporu.

* Zadarska županija osigurala je 65 tisuća eura bespovratnih potpora za 35 mikro poduzetnika. Kakvi su to poduzetnici i jesu li nam oni važni?

- Krećemo od manjih prema većim, vrlo su nam važni, To se odnosi na one od 2 do 10 zaposlenih, čime potičemo zaposlenost i njihov rast. Na osnovi ulaganja u proizvodne i uslužne djelatnosti, kupovinom opreme ili uređivanjem prostora, mogu dobiti potporu do maksimalnog iznosa od 3 tisuća eura.

* Već nekoliko godina pratimo trend rasta zaposlenih i manjeg broja nezaposlenih. Kakvi su posljednji podaci, ima li posla u Zadarskoj županiji?

- Naša županija bilježi rekordnu zaposlenost i rekordnu nisku nezaposlenost. U odnosu na prošlu godinu imamo 3.000 više zaposlenih, to je veliki i ohrabrujući porast.