Županijska vijećnica Akcije mladih, Petra žitko nastavlja svoje istraživanje oko zlouporabe odluke o jeftinom zemljištu za mlade obitelji na kojim su neki sagradili vile s bazenima u Debeljaku. Ona je povodom slučaja prodaje jednog terena s komercijalnom kućom za odmor prije istaka roka od 10 godina kojeg je dala Općina Sukošan, sve prijavila DORH-u i USKOK- u te je govorila na županijskoj skupštini.

Nakon što je općinski načelnik Ante Martinac za naš portal u veljači ove godine najavio provjeru terena koji su se kupovali pod 10 eura za kvadrat, u zemljišnim knjigama dolazi do neobičnih zabilježbi na koje ukazuje županijska vijećnica. Umjesto prava prvokupa kojeg ima Općina Sukošan, u tim zabilježbama ima neobičnih uknjiženja. Od one koju upisuje legalni kamatar pa preko onih koji se pozivaju na zakon o otocima, ili na ogluhu Općinskog suda u Zadru.

Vijećnica Petra Žitko o tome je izvijestila u svom priopćenju:

„U prilogu dostavljam dva ZK izvatka da vidite do kud idu malverzacije sa terenima. U jednom se jasno vidi da dotični vlasnik ima posla sa "legalnim kamatarom" koji stoji u teretovnici: UKNJIŽBA, PRAVO PRVOKUPA, UGOVOR O ZAJMU. Iako je neminovno kako općina ima pravo prvokupa: ZABILJEŽBA, OGRANIČENJE VLASNIŠTVA, zabrane otuđenja nekretnine čest.br . 4505 u narednih 10 godina od dana sklapanja Ugovora, bez suglasnosti Općine Sukošan, a u slučaju prodaje prvo ponuditi Općini Sukošan.

U odluci o gospodarenju nekretninama u vlasništvu općine Sukošan jasno piše: Osobe koje kupe građevinsko zemljište po povoljnijim uvjetima, isto zemljište ne mogu prodati ili na bilo koji način otuđiti narednih 10 godina od dana kupnje, što će se regulirati ugovorom, na način da će se zatražiti zabilježba zabrane otuđenja pri Zemljišno knjižnom odjelu Općinskog suda u Zadru. Ako osoba koja kupi građevinsko zemljište po povoljnijim uvjetima, zbog opravdanih razloga mora prodati takvo zemljište, dužna je zemljište prodati Općini Sukošan i to po cijeni po kojoj je i kupio (cijena s popustom).

Znači da općina Sukošan i "legalni kamatar" istovremeno imaju pravo prvokupa, ustvrdila je vijećnica i dodala ostale zabilježbe:

UKNJIŽBA, PRAVO VLASNIŠTVA, UGOVOR O MIRNOM UREĐENJU VLASNIČKOPRAVNIH ODNOSA, UKNJIŽBA, PRAVO VLASNIŠTVA, PRAVOMOĆNA PRESUDA ZBOG OGLUHE OPĆINSKOG SUDA U ZADRU.

Drugi Zk izvadak govori o tome kako se načelnik Ante Martinac zaigrao sa zabilježbama pa tako na jednoj čestici imamo ni manje ni više nego 25 ZABILJEŽBI. Jedna od njih glasi: *ZABILJEŽBA, ZABRANA OTUĐENJA NEKRETNINA U VLASNIŠTVU RH (PO ZAKONU O OTOCIMA)*, Zaprimljeno 22.03.2023.g. pod brojem Z-9074/2023 Prvenstveni red upisa: Z-11621/2019 ZABILJEŽBA, ZABRANA OTUĐENJA I/ILI OPTEREĆENJA NA TEMELJU PRAVNOG POSLA, Upis zabilježbe zabrane prodaje ili na bilo koji način otuđenja predmetne nekretnine u narednih 10 godina od dana sastavljanja ugovora bez suglasnosti Općine Sukošan.

Zakon o otocima? Je li se ovo netko šali? Mislim da je vrijeme da se ozbiljnije pozabavite ovom temom, poručila je vijećnica institucijama koje još nisu prstom mrdnule.