Udruga Otočki bataljun danas je obilježila 32. godišnjicu osnivanja postrojbe punog naziva Mješoviti odred mornaričkog pješaštva (MOMP) Ugljan - Dugi Otok. Otočki bataljun osnovan je u mjestu Kali na otoku Ugljanu 30. rujna 1991. godine od već postojećih dragovoljačkih odreda, kao dio 112. brigade, te je sudjelovao u opskrbi otoka i razbijanju pomorske blokade Jugoslavenske ratne mornarice formirajući obalne bitnice na otocima Molat i Premuda. Osnovan je radi obrane zadarskih otoka, ali svoj je ratni put dokazao i na mnogim bojišnicama u zadarskom zaleđu te dubrovačkom ratištu.

Taj datum jutros je obilježen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju, svetom misom u kapeli a zatim i domjenkom s izložbom o ratnom putu, otvorenom u prostorijama udruge. Nazočne je pozdravio njezin predsjednik i ratni zapovjednik Joško Pulja.

- S ponosom se sjećamo svoje uloge u Domovinskom ratu, a posebice naših četvorice preminulih i tridesetak ranjenih suboraca. Otočani i ljudi iz zaleđa koji su nam se pridružili dali su veliki obol u ispunjavanju svih zadaća, koje smo obavili 100 posto. Mi smo svake godine sve stariji, netko će nas morati naslijediti i zato smo danas na polaganju vijenaca imali dosta djece, koja moraju znati o čemu se radilo u Domovinskom ratu, rekao je Pulja.

Nazočnima se obratio i ratni zapovjednik 7. Domobranske pukovnije Danijel Kotlar, koji je manje probleme s mikrofonom riješio njegovim vraćanjem, jer „ako ga je bez njega moglo čuti tisuću ljudi, moći će i okupljeni".

- Otočki bataljun je primjer udruge koja je nastavila raditi kako bi čuvala uspomenu na branitelje, organizacijom izložbi, edukacijama, posjetima školama diljem županije, posebno tamo gdje su imali poginule pripadnike. Ratni put je dobro poznat, a koliki je bio značaj branitelja za uspostavu hrvatske države pokazuje današnji rat u Ukrajini, gdje je jasno da bez branitelja i obrane ona ne može opstati. Da naši branitelji nisu obranili Domovinu, danas ne bismo mogli pričati o postignućima i perspektivama. Oni koji to osporavaju nisu prolili ni kap znoja, kamoli kap krvi, rekao je Kotlar.

„Dana ponosa i slave" prisjetio se hrvatski viceadmiral u mirovini Ante Urlić, dok je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zamjenik župana Šime Vicković, govorio iz perspektive nekoga tko je u vrijeme ratnih zbivanja imao svega šest godina. Izaslanik ministra branitelja brigadni general Ivan Zelić pozvao je nazočne da pronađu u svojoj okolini one koji su usamljeni i zaboravljeni, bolesni, koji su ostali sami i ne dolaze na ovakve prigode.