Zdenko Jukić, predsjednik zadarskog ogranka stranke Centar, poručio je kako je i Grad Zadar žrtva je HDZ-ovog obračuna s gradovima. „Nema baš nikakvog opravdanja za povećanje poreznog opterećenja naših sugrađana", poručio je Jukić, dodajući da su aktualne sitne izmjene poreznih zakona napravljene s ciljem da se gradove u kojima HDZ nije na vlasti dovede u problem, što se posljedično odražava i na gradove kojima ta stranka upravlja.

Govoreći o balansiranju proračunskih troškova Grada Zadra i izazovima koje vladajuća stranka pritom navodi, kazao je kako je neophodno temeljito pregledati sve stavke proračuna i prije svega identificirali one nepotrebne. „Desetljećima gledamo kako HDZ neodgovorno upravlja novcem pa dobro znamo da postoji mnogo načina da se troškovi smanje. Tipičan primjer rasipanja gradskog novca je otkup slike mladog zadarskog slikara za 50 tisuća eura. Za taj iznos Grad je mogao sufinancirati vrtić za nekoliko djece", istaknuo je Jukić.

Podsjetivši da Grad Zadar više od 20 godina priprema poslovnu zonu Crno, koja još nije zaživjela, Jukić je naglasio da bi poslovni razvoj trebalo puno snažnije poticati, kroz aktivnosti za privlačenje novih poduzeća i poticanje rasta postojećih, što bi automatski povećalo prihode od poreza na dohodak i druge poslovne poreze.

Prema njegovom mišljenju, znatne uštede moguće je postići i učinkovitijim upravljanjem gradskim resursima, pri čemu su ključni praćenje i evaluacija projekata. „Grad Zadar se dugo hvalio informacijom da postaje prvi grad u Hrvatskoj koji će imati pametni prometni sustav, iako je taj isti sustav doživio debakl u Zagrebu. Ovaj problem bismo riješili na dva načina: potičući održivu mobilnost kroz razvoj održivih opcija prijevoza kao što su biciklističke i pješačke staze te optimizaciju javnog prijevoza, kako bi se smanjile gužve i onečišćenje zraka", predložio je.

Kada su u pitanju građani, Jukić smatra da bi trebali biti uključeni u proces donošenja odluka o proračunu kroz mjesne odbore. „Umjesto da predsjednici mjesnih odbora donose odluke za ono što im politički trenutno odgovara, što je bio slučaj za aktualni proračun, predlažemo održavanje javnih sastanaka i konzultacija sa građanima u mjesnim odborima, kako bi se čuli njihovi prijedlozi i kako bismo stvorili realnu sliku njihovih potreba", pojasnio je predsjednik podružnice Centra.

Gradonačelnika Branka Dukića pozvao je da pokaže hrabrost i iskrenu brigu za građane tako što će zatražiti od Vlade izmjene zakona koje bi napokon omogućile da se upravljanje pomorskim dobrom, a time i prihodi od upravljanja, prepuste lokalnoj samoupravi. „Jednako tako, mislimo i da bi sve nekretnine u vlasništvu države na području Zadra, Vlada trebala prepustiti Gradu u vlasništvo", zaključio je Jukić.