Na Sveučilištu u Zadru okupilo se preko 170 europskih znanstvenika i stručnjaka koji će se o ddanas do petka baviti istraživanjem i zaštitom risa. Ovu konferenciju organiziraju Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i udruga BIOM, povodom skorašnjeg završetka provedbe LIFE Lynx projekta.

LIFE Lynx je međunarodni projekt, koji se provodi od 2017. godine s ciljem uklanjanja svih prijetnji koje ugrožavaju opstanak risa u Dinaridima i jugoistočnim Alpama. Najvažniji rezultat provedbe projekta jest naseljavanje 18 risova iz Slovačke i Rumunjske u Hrvatsku i Sloveniju. Iznimno uspješnu provedbu projekta potvrđuje činjenica da je na teritorijima naseljenih risova više puta zabilježena reprodukcija, a nedavno je potvrđeno da je i jedan od naseljenih mužjaka već postao i djed.

Tijekom prvog dana konferencije nizom izlaganja ukazano je kako je LIFE Lynx projekt međunarodnim naporima, temeljenim na suradnji znanstvenika s lovcima, šumarima, upraviteljima zaštićenih područja i lokalnim stanovništvom, uspješno zaustavio izumiranje populacije risa u Dinaridima. Drugi dan će sudionici posjetiti Nacionalni park Paklenica, na čijem području se nastanio jedan od naseljenih risova, mužjak Alojzije. Posljednja dva dana su rezervirana za okupljanje europske mreže istraživača risa Eurolynx, a ovo događanje predstavlja najveće ikada održano okupljanje stručnjaka i znanstvenika posvećenih očuvanje ove ugrožene velike mačke.

"Posljednjih šest godina cijeli tim LIFE Lynx projekta uložio je iznimne napore kako bismo osigurali budućnost risa u ovom dijelu Europe. Zahvalni smo svima koji su nas podržali, posebno svim suradnicima koji su sudjelovali u prikupljanju podataka te javnosti i medijima koji su navijali za naše naseljene risove. Ovom konferencijom zaokružujemo i slavimo naš zajednički rad. Smatramo da smo posljednjih godina pokazali kako se kombinacijom znanstveno utemeljenih aktivnosti i poštivanja interesa svih dionika može uspješno upravljati zaštićenom vrstom, a sada se nadamo da će sve institucije nadležne za zaštitu risa i staništa na kojem živi preuzeti svoj dio odgovornosti i nastaviti uspješno upravljanje na temeljima koje smo postavili.", izjavila je izv. prof. Magda Sindičić, koordinatorica provedbe LIFE lynx projekta u Hrvatskoj.