I dok većina zadarskih općina za glavnog gosta ima uglavnom ministra Šimu Erlića, Općina Preko se izdigla po visni protokola jer im stiže potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić.

Zbog Bačića koji prvi put kao ministar službeno dolazi u Zadarsku županiju (istina bio je stručnom skupu u Punta Skali a sada će doći službeno u Benkovcu), mijenja se dio programa Dana Općine Preko koji se održava u petak, 29. rujna 2023. godine u Preku.

Načelnik Brižić izvjestio  je osobno medije kako će se zbog Bačića svečana sjednica  umjesto u 11:30 održati u 10:30 sati. Nas njoj će naravno biti i ministar domaćin - Šime Erlić a teško da će je propustiti i državni tajnik Josip Bilaver.

Ministra Erlića čeka istog dana i svečana sjednica Općinskog vijeća u Ražancu gdje će također promovirat politiku Andreja Plenković.

Sam premijer, nije isključeno da bi u Zadar stigao u srijedu na otvaranje nove sveučilišne zgrade u nekadašnjoj tehničkoj. Ipak je on bio taj koji je donio ugovor o financiranju 2020. godine prije nego je počela EU obnova derutne zgrade. 

 Plenković je  kao što je poznato u dobrim vezama s rektoricom Dijanom Vican koja će to biti do kraja ovog tjedna. On je otvorio i novi studentski dom prije godinu dana. I što ga košta zaletiti se do Zadra, dati po koju političku izjavu za TV kamere a nova sveučilišna zgrada u Zadru tako će dospjeti u nacionalne dnevnike.