Zadarska Tankerska plovidba preuzima Atlantsku plovidbu, vijest je koja se ovih dana počela širiti Dubrovnikom, taman u vrijeme kada su hrvatski regulatori odobrili prospekt dubrovačkog brodara za izdavanje novih dionica. koja će trajati do 8. listopada, objavio je portal JUGOinfo.hr

Uz zadarskog brodara, to je druga brodarska kompanija koja je preostala i opstala nesretnom privatizacijom na hrvatski način. Oni u svojoj floti imaju uglavnom brodove za rasute terete.

Tražili su smo i dobili očitovanje predsjednika Uprava Tankerske plovidbe koja je u proteklih godinu dana bila u ekspanziji na Tankerska NEXT Generation i Turisthotel i postali vlasnici te dvije kompanije. 

Prvi čovjek Tankerske, Mario Pavić je na novinarski upit napisao:

- Nedavno smo sličan upit dobili i za Jadroplov, a naš odgovor bio je da je prirodno i logično postojanje načelnog interesa za brodarsku kompaniju koja je na sat i pol vožnje daleko od Zadra. U Dubrovniku smo već kupili jednu brodarsku kompaniju (GV Line) te imamo tamo svoju podružnicu i zaposlenike. To sugerira da ni "Dubrovnik nije daleka destinacija", no prema našim spoznajama osim relativno malih količina kojima se trguje na burzi, ne prodaje se nikakav kontrolni paket dionica Atlantske plovidbe. Atlantska plovidba je prije nekoliko dana objavila prospekt za izdanje novih dionica no njega tek trebamo detaljnije proučiti.

Koliko na prvu shvaćamo, svi postojeći dioničari imat će ravnopravnu mogućnost upisati nove dionice, a obzirom da se novih dionica planira izdati maksimalno do 50% od broja postojećih dionica, izvjesno je da sama dokapitalizacija niti teoretski ne može dati većinskog vlasnika.