Savez društava multiple skleroze Hrvatske organizira obilježavanje Nacionalnog dana multiple skleroze koje će se održati u petak, 29. rujna 2023. godine u 14 sati, na adresi Trg Kralja Tomislava 5 u Biogradu na moru (prostor ispred zgrade Gradske uprave), gdje će se okupiti više 170 oboljelih od multiple skleroze.

Više od 170 oboljelih od multiple skleroze obući će se u narančaste majice te time javnosti još jednom pokazati da postojimo te da nam je potrebno osigurati kvalitetu života istovjetnu sa ostalim građanima. Javnost često ne vidi što se zbiva iza relativno normalnog izgleda oboljelih. A oboljeli skrivaju bol, vrtoglavice, probleme s vidom, kognitivne probleme, seksualne probleme, inkontinenciju, depresiju... Popis je dugačak. Informirajte se i podržite nas.

Program započinje uvodnim govorima, a nakon čega će uslijediti snimanje milenijske fotografije sa dronom na druženje s građanima. Svi sudionici u snimanju milenijske fotografije biti će u narančastim majicama, sa znakom supermena i slogana „Borim se s multiplom sklerozom, a koja je tvoja supermoć?"

Nakon snimanja milenijske fotografije u centru Biograda na moru, svi će se preseliti u hotel Adria, gdje će se kroz dvodnevni XIII. Hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze održati niz edukativnih predavanja vodećih stručnjaka koji se bave multiplom sklerozom u Hrvatskoj, kao što je docent Mario Habek i profesor psihologije Boris Blažinić. Za dobro raspoloženje, u večernjim satima, 29.9.2023. pobrinuti će se Vlatko Štampar.

O Nacionalnom danu multiple skleroze

Na inicijativu Saveza društava multiple skleroze Hrvatske, Hrvatski Sabor 17. travnja 2015. godine donio odluku o službenom proglašenju Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze 26. rujna. Time su oboljeli od MS-a diljem Hrvatske dobili priznanja za njihovo postojanje u zajednici i društvu.

O multipli sklerozi

U Republici Hrvatskoj od multiple skleroze boluje više od 7000 osoba, te taj broj svakim danom raste. Multipla skleroza je autoimuna, neizlječiva bolest, a svaka osoba sa MS-om ima različite simptome, pa je zato i nazivaju „bolest s tisuću lica".

Svaka osoba sa multiplom sklerozom, bez obzira što se na njoj vide ili ne vide znakovi bolesti suočava se sa nizom „nevidljivih" simptoma. Mnoge osobe s multiplom sklerozom skrivaju svoju bolest, te se boje da će ukoliko kažu da imaju MS dobiti otkaz, ostati bez obitelji ili izgubiti prijatelje.