Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra u Kneževoj palači održala je prigodni svečani skup povodom obilježavanja 80. godišnjice donošenja Odluke o pripojenju Istre, Rijeke, Zadra, otoka i ostalih okupiranih krajeva matici zemlji Hrvatskoj, koju je 20. rujna 1943. godine donijelo Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske.

Ipak, gradonačelniku Branku Dukiću najveći povijesni datum nije bio od važnosti da bi u ime građana bio na ovoj prigodnoj svečanosti. On je, kao i župan Božidar Longin, delegirao pročelnike koji su fingirali institucije samo fizičkom pojavom. Nije im bilo važno što je Vlada pokrovitelj obilježavanja godišnjice odluke da se Zadar izuzme od talijanske države i fašizma koji je u Italiji bio na snazi od 8. rujna 1943. godine. 

I oni su to odlučili za fintu jer nikoga nisu ovlastili da zastupa Vladu Andreja Plenkovića, za razliku od predsjednika Zorana Milanovića koji je poslao svoju zastupnicu Melitu Mulić. Kako neće kad je prošle nedjelje na Molatu, gdje je Dukić ipak bio, pljesak dobio upravo Milanović. Zato je upečetljiv govor predsjednika Gradskog vijeća o prerušenom hrvatstvu:

- Svi oni koji se ne mogu miriti s tim da je Hrvatska nastala odlukom ZAVNOH-a, samo su prerušeni Hrvati i nisu u stanju afirmirati samostalnu, nezavisnu, suvremenu i suverenu hrvatsku državu koja je nastala prije 80 godina ovim odlukama. Oni imaju vrijednosti koje meni i svima onima koji pripadaju Republici Hrvatskoj, oduzimaju i državu i budućnost. Riječ je o sramotnim uljezima naše sadašnjosti. Hrvati su pobijedili zlo na globalnoj razini i živjeli u državi u kojoj su u Domovinskom ratu ostvarili pobjedu nacionalnog partikularnog dobra, poentirao je Marko Vučetić. 

Predsjednik Udruge antifašista Miljenko Letinić je u svom govoru posebno pozdravio jednog od rijetkih živućih partizana Jakova Jukića.

- Ponosim se što sam bio na strani pobjednika, što sam bio Titov partizan i ne želim da me itko zbog toga proziva, jer je to bio ispravan put. Našu zemlju je stvorila Narodnooslobodilačka borba, a obranili su nas obranitelji, kazao je Jukić s kojim se složio i Zoran Radman koji je nazočio u ime Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista.

Bivši predsjednik RH Ivo Josipović na svečanost se javio video porukom.

- Ovo je veliki dan naše povijesti. Da ga nije bilo, ne bi bilo Hrvatske, slobode ni demokracije. Tendecije negiranja narodnooslobodilačke borbe danas su jake, obrazovni sustav isto tako podilazi revizionizmu, no mi ovdje znamo što je bila prava strana povijesti. Želim da se uloga partizana i partizanki i onih koji su pobijedili fašizam nikad ne zaboravi, istaknuo je Josipović.

Program je uključivao i zabavni dio, u sklopu kojeg su nastupali članovi udruge Zadarski tanac, Nika Ražov, Edita Ćurko i ARS CAntabile. Njemu je prethodilo polaganje vijenca za sve pale borce na Gradskom groblju Zadar.

Proslava se organizirala u suradnji sa Zajednicom udruga antifašitičkih boraca i antifašista Zadarske županije uz potporu Grada Zadra i Zadarske županije, a pod pokroviteljstvom Predsjednika RH i Vlade RH.