U Domu Zadarske županije danas je potpisan ugovor za početak radova na izgradnji novog Skloništa za životinje Zadarske županije, odnosno azila za pse. Ugovor su potpisali župan Božidar Longin i predstavnik odabranog izvođača Mato Butijer, direktor tvrtke Alfaplan građenje d.o.o. iz Dubrovnika.

Sklonište za napuštene životinje jedan je od strateških projekata Zadarske županije na kojem se radilo nekoliko godina. Još 2019. godine Ministarstvo državne imovine darovalo je zemljište Zadarskoj županiji namjenski za izgradnju Skloništa za životinje, a polovinom 2021. godine ishođena je građevinska dozvola. U međuvremenu je Županija financirala izgradnju pristupnog puta, a Grad Zadar u svom je ovogodišnjem proračunu predvidio sredstva u iznosu od 300 tisuća eura za sufinanciranje ovog projekta.

Nakon provedenog postupka javne nabave, odabran je izvođač Alfaplan građenje d. o. o. iz Dubrovnika. Stručni nadzor obavljat će Ured ovlaštenog inženjera Dražena Džepine, dok je za projektantski nadzor ugovorena tvrtka Konus consulting d. o. o.

- Ovo je drugi strateški projekt Županije koji potpisujemo u razdoblju od nepuna tri mjeseca, nakon izgradnje Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku. Do kraja ove godine očekujem potpisivanje ugovore za još 2 strateška projekta - za izgradnju hospicija u Babindubu i za obnovu triju zgrada za potrebe Zadarske županije u krugu nekadašnje vojarne Stjepana Radića. Do sada je Županija uložila ukupno oko 70 tisuća eura u projektnu dokumentaciju, komunalni doprinos te spomenutu pristupnu cestu a projekt je vrijedan gotovo 2,2 milijuna eura, rekao je župan Longin, izrazivši zadovoljstvo što u projektu s 300 tisuća eura sudjeluje i Grad Zadar.

Pohvalio je i Udrugu Zadarske šapice koja je svojim volonterskim radom spasila mnoge „lajavce".

- Sada je vrijeme došlo da u novom prostoru sustavno riješimo problem. No usprkos svemu ovome, moram istaknuti da je najvažnije kontinuirano raditi na promicanju odgovornog posjedovanja pasa. Pas nije plišana igračka, već živo biće sa svim svojim potrebama i osjećajima i stoga ga ne možemo ostaviti na cesti kada nam dosadi. Budimo odgovorni uvijek i u svemu, a osobito u odnosu prema drugima, bilo da je riječ o ljudima, bilo o životinjama, rekao je Longin.

Grad Zadar je, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Ante Babić, svih ovih godina bio tihi partner azila koji je egzistirao na Žmirićima na rubu regularnosti.

- Čestitam udruzi i volonterima jer je sav teret bio na njima. Kad je trgovački centar došao na bivšu lokaciju Grad im je prepustio zemljište preko ceste, a Nasadi zasadili stabla za hlad. Nadam se da ćemo se za desetak mjeseci naći u novom skloništu, rekao je Babić.

Potpisani ugovor vrijedan je 2.187.339,35 eura, rok izgradnje iznosi 9 mjeseci, a novo sklonište moći će prihvatiti do 200 životinja po propisanim zakonskim osnovama.