Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje nije samo najveća po broju učenika već i po površini školskog dvorišta od 20 tisuća metara četvornih. Tek su ove godine uspjeli osigurati jedno odjeljenje za produženi boravak. Dogodine će dobiti još jedno u kući koja se nalazi unutar školskog dvorišta, najavio je ravnatelj Dražen Adžić. 

Na katu iz kojeg je napokon iselila obitelj koja je u njemu bila ilegalno te im je Grad osigurao zamjenski stan, za iduću školsku godinu bi se uredila STEM učionica.

Grad Zadar je vlasnik te kuće kao i čestice na kojoj se nalazi škola, dok susjedne čestice, prema podacima iz katastra, još uvijek imaju privatne osobe za vlasnike.

Škola u Arbanasima Krune Krstića ima 15 tisuća kvadrata. Još nisu sve upisali na vlasništvo škole ali su u postupku, rekla nam je ravnateljica Jasmina Matešić.
Obje škole nemaju dovoljno prostora. I dok će se arbanaška škola nadograditi, na prostoru Benje gradit će se u potpunosti nova škola.

Nije se ni razmatrala ideja nadogradnje koju su predlagali vijećnici AM, a kamoli da se nova škola gradi na području Žmirića što je javno iznio vijećnik Ante Rubeša. Grad tamo ima svoj teren a to je područje koje doživljava stambenu ekspanziju.

Ali su školske vlasti u Zadru zaključile kako je baš dobro imati dvije škole na istoj lokaciji s pristupom koji nije nimalo siguran za učenike i roditelje koje ih dovode.

Ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje nema ništa s tim projektom kojeg vodi Grad Zadar kao osnivač.

Oni su izabrali projektanta iz BIH s poduzećem u Metkoviću da im izradi izrade idejni, glavni i izvedbeni projekta je 6 mjeseci. Zajednice ponuditelja Ecoplan i Arhitecture & Road Design s cijenom ponude u iznosu od 485.000 kuna bez PDV-a, odnosno 606.250 kuna s PDV-om, izabrani su 1. kolovoza 2022. godine.

Jesu li završili svoj posao, to znaju u Gradu Zadru koji bi taj školski objekt mogao graditi tek uz pomoć EU financiranja kao i škole na Crvenim kućama i u Diklu.