Nakon brojnih peripetija na gradilištu nove Medicinske škole na Relji, na kojem je nađena i bomba iz drugog rata te otkopan bunar, stanje se napokon stabiliziralo. Najveći problem - loša stabilnost stare građevine u kojem je bio Đački dom i samački hotel Čazmatrans, riješen je.

Nije bilo potrebe za novim stručnjacima. Projektant glavnog projekta konstrukcije je riješio problem statike postojećeg objekta uslijed novih okolnosti koje su se pojavile tijekom rušenja navedenog objekta, potvrdila je ravnateljica škole Anita Basioli.

Radovi su počeli u siječnju ove godine. Kada se ušlo unutar konstrukcije zgrade na koju će se nasloniti nova građevina, vidjelo se pravo stanje. Starosti je kumovao i požar, a sve to dovelo je do dodatnog injektiranja temelja i zidova.

Naravno da će taj zastoj izazvati i određene posljedice,  ali sudeći prema informaciji koju smo svojedobno dobili od županijskog pročelnika Ivana Šimunića kao i ravnateljice Basioli, one se ne mogu konkretizirati u brojkama.

Projekt nove Medicinke škole na Relji potpisuje arhitektica Iva Letilović iz AB Foruma

Zbog zatečenog stanja postojeće zgrade, koje nije moglo biti predviđeno u fazi projektiranja i izrade tehničke dokumentacije, došlo do pomaka u realizaciji projekta koji ne može biti dovršen u 2023. godini. Vode se kontinuirane konzultacije u kojima sudjeluju predstavnici posredničkog tijela, županije i Naručitelja, između ostalog i u vezi financiranja.

Pročelnik Šimunić je na novinarski upit u srpnju najavio kako će se izmjena i dopuna građevinske dozvole ishoditi najkasnije do podnošenja zahtjeva za tehnički pregled.

Predviđeni rok završetka radova bio je u veljači 2024. godine, a hoće li to biti do idućeg ljeta, ne zna se, ali svi se jako trude. Ravnateljica je zadovoljna dinamikom i izvođačem radova. Taj je posao dobio splitski Tromont za 38,6 milijun bez PDV-a, a s porezom 48,2 milijuna kuna. Procjena vrijednosti bila je 30 milijuna kuna.

Županijska skupština je u paketu donijela i odluku kojom se Medicinskoj školi odobrava kredit od 17 milijuna kuna, što bi trebao biti udio Zadarske županije od 18,8 milijuna kuna u financijskoj konstrukciji tog EU projekta od 48,2 milijuna kuna.

Projekt je ugovoren prije dvije godine kroz Europski fond za regionalni razvoj kojim je Medicinska škola dobila 30 milijuna za Regionalni centar kompetentnosti u sektoru zdravstva.ude i ravnateljica je zadovoljan dinamikom i izvođačem radova.