Županijski vijećnik Angelo Žilić aktualizirao je na prošloj sjednici Županijske skupštine ideju da škole u Zadarskoj županiji, konkretno ona u Benkovcu, a prije nje i u Posedarju, dobiju imena po braniteljima poginulima u Domovinskom ratu. Tu su inicijativu iznijeli sami branitelji okupljeni u udruge Prvi hrvatski redarstvenik, Udruga HR vojnih invalida Benkovac, Udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata - Vukšić te Udruga Poskoci.

Članovi ovih udruga su prije otprilike godinu dana uputili inicijative da se OŠ u Benkovcu preimenuje i da nosi naziv po Ivici Pešutu koji je za svoju neizmjernu hrabrost dobio više zahvalnica i spomenica te je postumno odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frane Frana Krste Frankopana. Također, ove udruge su uputili inicijativu da se Osnovna škola u Posedarju preimenuje u Osnovnu školu Dragan Žunić prema imenu također odlikovanog poginulog hrvatskog branitelja, koji je tu istu školu pohađao.

- Za njegove prijatelje, suborce, ali i za nas i sve Hrvate i hrvatske građane, Žunić je istinski domoljub i jedan od heroja Domovinskog rata. Činjenica je ta da je Domovinski rat temelj hrvatske države, a čovjek i branitelj kakav je bio Žunić zasigurno je uklesao svoje ime i svoju žrtvu u taj temelj. Upravo na ovakav način oživjet ćemo sjećanje na palog heroja, ne dopustiti da padne u zaborav s obzirom da se zbog nacionalne koalicije sa SDSS-om u školama vrlo malo uči o Domovinskom ratu i herojima koji su stvarali ovu državu, rekao je Žunić.

Braniteljima je već godinama „trn u oku" ime posedarske OŠ Braća Ribar, koja nosi ime po herojima rata, ali onog narodnoslobodilačkog - Ivi Loli Ribaru i Jurici Ribaru, kao vjerojatno posljednja škola koja je zadržala antifašističko ime u Zadarskoj županiji i šire. Osnovna škola u Benkovcu nosi ime grada, dok ona srednja nosi domoljubno ime kneza Branimira.

Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Ivan Šimunić kaže kako su određene aktivnosti odrađene te su predložena imena dvojice branitelja. Međutim, ideju nije lako provesti ako ne postoji suglasje u samoj lokalnoj zajednici te ako bi imenovanje jednim, a ne drugim braniteljem, dovelo do podjela.

- Za osnovnu školu u Posedarju, osim prijedloga koji je iznesen na 13. sjednici Županijske skupštine Zadarske županije, i koji je prvi predložen kao novi naziv škole, bila su još tri prijedloga u vezi naziva, bilo od predlagatelja izvan Općine Posedarje, bilo od predlagatelja iz područja Općine Posedarje. Na sastanku je postignut dogovor da će predlagatelji, a bilo je riječ o predstavnicima udruga branitelja, koordinirati međusobno zajednički prijedlog kako bi se izbjegli eventualni prijepori.

Nije nam poznato je li nakon tog sastanka bilo određenih usuglašavanja među
predlagateljima. Nema razloga da takav prijedlog ne bude prihvaćen, odgovorio je Šimunić.