Udruga logoraša iz Dalmacije u Mussolinijevim fašističkim koncentracijskim logorima u subotu, 16. rujna, pod pokroviteljstvom Vlade RH poziva članove i građane na obilježavanje 80. obljetnice oslobođenja fašističkog logora Molat.

Polazak iz gradske luke na Molat unajmljenim katamaranom Antonija brodara GV- line organiziran je u 9 sati, a povratak u 15 sati. Putovanje u jednom pravcu traje oko jedan sat.

Iz udruge  koju vodi Vladimir Alavanja, poručju zainteresiranima da se zbog ograničenih putnih mjesta obavezno najave na e-mail: [email protected]

Slobodna mjesta se mogu pratiti i na adresi: www.udruga-lidumkol.org

Koncentracijski logor na Molatu otvoren je 30. lipnja 1942. godine, odmah je ograđen bodljikavom žicom, a izgrađeno je i pet bunkera, stražarnica, a čuvalo ga je oko 180 karabinjera i oko 500 vojnika među kojima su bili i zloglasni crnokošuljaši, okrutni pripadnici jedinice sastavljene od članova fašističke stranke.

 Logor je imao 12 baraka u kojima je u vrlo lošim uvjetima bilo smješteno i po 2.500 interniraca. Prema istraživanju Udruge logoraša antifašista talijanskog koncentracionog logora Molat, kroz logor je ukupno prošlo oko 20.000 ljudi, a njih oko 1.000 je strijeljano ili je umrlo od glad.

Mnogi su logoraši odvedeni u svoja mjesta prebivališta i tamo strijeljani u znak odmazde za neke događaje ili pak poradi zastrašivanja naroda, a dosta je logoraša prebačeno i u radne i civilne logore na području Italije. Žene, djeca, starci i odrasli logoraši, čija su imena u spiskovima talijanizirana, bili su zatvoreni u 12 baraka.

Na početku, umrli su logoraši pokapani na mjesnom groblju Molat, a kasnije je napravljeno logorsko groblje na kojemu je sačuvano 60-ak grobova, ali je nepouzdan broj pokopanih logoraša jer je u nekim grobovima pokopano više ljudi. Alavanja procjenjuje da je kroz logor na Molatu prošlo otprilike 20.000 logoraša iz cijele Dalmacije.