Podmorski ekosustavi su ključni za ravnotežu života na Zemlji. Mora i oceani igraju ključnu ulogu u globalnom gospodarstvu, pružajući hranu, turističke atrakcije i druge resurse. Nažalost, utjecaj čovjeka je takav da je ugrožena bioraznolikost mnogih organizama, koji se mogu zaplesti, ozlijediti i ugušiti u otpadu. Još je veći utjecaj kroz otpadne vode, havarije sa štetnim tvarima i sveprisutnu mikroplastiku, koja ulazi u organizam morskih stvorenja, a posljedično i u organizam ljudi koji ih konzumiraju.

Iako se ne čini kako se lokalnim akcijama može puno učiniti na globalnom planu, istina je suprotna. Čišćenjem podmorja smanjujemo potencijalnu štetu koju smeće i otpad mogu nanijeti morskim organizmima, uključujući ribe, koralje, morske ptice i sisavce te time pomažemo očuvanju raznolikosti morskog života. Akcije čišćenja podmorja mogu podići svijest o problemima zagađenja mora i oceana te potaknuti ljude na odgovorno ponašanje prema okolišu, posljedično i potaknuti promjene u ponašanju i poticanje na održivije navike. Čišćenje podmorja važno je kako bismo sačuvali morski ekosustav, promicali održivost i zaštitili okoliš i zdravlje ljudi. To je dugoročna investicija u budućnost našeg planeta.

Svjesna tih izazova udruga Argonauta redovito organizira ekološke akcije, a jedna od njih jutros je stigla do Zadra. Uz Split, Volosko i otoke Murter i Vrnik Zadar je bio mjesto održavanja pet simultanih akcija čišćenja podmorja s preko sto ronioca i volontera koji su čistili najfrekventnije Jadranske destinacije od krutog otpada u moru.

U Zadru je Ronilački klub Sv. Roko iz mora izvadio standardni otpad poput plastičnih i staklenih boca, različite plastične i metalne predmete, a i dosta čaša koje svjedoče o krajnjoj neodgovornosti onih koji su se ovog ili prošlih ljeta zabavljali uz obalu. Također su izvadili golove koje je more nanijelo s nekog vaterpolskog igrališta, dječji bicikl, automobilske gume, rukavice, dijelove tendi, otpad s brodova... Ruku su pružili i djelatnici Čistoće koji su odveli otpad s podmorja te su isprali novi kamen na obalnom dijelu Foše.

Ronilački klub Sv. Roko također je izložio dio svoje malakološke zbirke, kako bi se najmlađe zainteresirao za bogatsvo jadranskog podmorja i važnost njegovog očuvanja. A akciji se pridružio i Crveni križ Zadar kao i ICUA (Unescov centar za podvodnu arheologiju) te Čistoća d.o.o.

Na Murteru u uvali Čigrađa čistili su ronioci iz RK Mostar iz Mostara, Klub podvodnih aktivnosti Drava iz Varaždina te lokalni klub, RK Murter-Kornati. Čigrađa je poznato sidrište s koncesioniranim bovama, a ronioci su javili kako je stanje s otpadom dobro, pa čak i s raznolikošću flore i faune u podmorju. U Voloskom pored Opatije čistila se lučica Volosko. Društvo za podvodna istraživanja i ekologiju Aquanaut iz Rijeke u čišćenju je imalo logističku podršku Marotti Windsurf Centa i Ostaria Veranda, a za čisto podmorje pobrinuli su se prijatelji iz Javne vatrogasne postrojbe Opatija, KPA 3. Maj i KPA Adria iz Kraljevice. Iz podmorja je izvučeno 40-ak vreća otpada - plastika, staklo, kablovi, užad, komadi mreža i ostalog ribarskog alata, auto gume, stolice više ne stanuju u podmorju Voloskog.

U Splitu je na Bačvicama podmorje čistio UPA Rostrum kojemu se pridružilo Ekološko društvo picigin Bačvice, a na Vrniku kraj Korčule članovi ER Korčule izvadili su 782 kg otpada i time znatno prodonijeli čistoći našeg Jadrana s glasnom porukom "Čuvajmo Jadran zajedno!"

Zajedno s akcijom provedena je i informativna kampanja o važnosti smanjenja korištenja plastičnih vrećica podjelom platnenih vrećica zainteresiranim građanima. Povezano s tim, tijekom akcije podijeljeno je 150 platnenih vrećica s porukom kampanje "Čuvajmo Jadran zajedno". Ronilački klubovi također su zainteresiranima prolaznicima promovirali ronilački sport i podvodne aktivnosti prezentacijom ronilačke opreme, a sve to kako bi se popularizirale ovakve akcije kao i ojačala svijest o okolišnim problemima kod prosječnog stanovništva.