Županijski sud u Zadru odbilo je žalbu Općinskog državnog odvjetništva u Zadru te riješilo kako se ukida istražni zatvor muškarcu koji je prijetio svojoj majci, uz izricanje mjere opreza približavanja koja ostaje na snazi do pravomoćnosti presude.

Muškarac je svoju majku staru 88 godina verbalno napao jer se žalila zbog lošeg zdravstvenog stanja i tvrdnje da se ne može popeti stubištem na kat kuće. Kada je uzela mobitel da pozove kćer, istrgnuo joj je mobitel iz ruke i pritom je tjelesno ozlijedio, što je i sam priznao u obrani, da bi zatim mobitel ostavio na njoj nepoznatom mjestu u kući. Majku je nakon događaja zbrinula kći, koja je pozvala liječnika.

Državni odvjetnik smatrao je da se mjerama opreza neće spriječiti svaki kontakt između osumnjičenika i oštećenice, jer je u kratkom vremenu pokazao iznimnu upornost i bezobzirnost u činjenju kaznenih djela s elementima nasilja na štetu svoje majke. Iz okolnosti da je spriječio majku da pozove kćer vidi se interes da se na snazi održi ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, što znači da ima financijski motiv kontaktirati majku i utjecati da ga ne tereti svojim iskazom.

Osumnjičenik je osoba zrele životne dobi i do sada nije kazneno osuđivan, pa je sudac procijenio da je izrečena mjera opreza dovoljna za zaštitu starice.