Nakon 70 godina postojanja, Kazalište lutaka Zadar nastavlja graditi velikim koracima i nije čudo da je ta središnja zadarska institucija u kulturi medijski miljenik.

Nakon organizacije dva međunarodna kazališna festivala - Mediteranea i Zadarskog festivala monodrame, čak četiri premijere, nekoliko radionica, dječjeg zbora i Večernje scene, široka lepeza djelovanja i rada ansambla te uprave ustanove ima nagrada za napraviti muzej. Uz sve to, Kazalište lutaka već ima najavljena sudjelovanja na više festivala. Nije nevažno da je ansambl pomlađen s četvero talentiranih glumca koju su završili lutkarsku akademiju u Osijeku.

Kazalište lutaka će ove jeseni na svom programu imati prilagođenu produkciju Petra Pana, predstave s najvećim lutkama koje je prvi put radio majstor izvan kuće, a bit će postavljena i Judita koju je režirao neprežaljeni Marin Carić. Iako je obnova te predstave bila prije dvije godine, jednostavno je nismo stigli uvrstiti na slavljenički repertoar, istaknula je ravnateljica Iris Pavić Tumpa.

Sada će lutkarsku Juditu moći gledati zadarski srednjoškolci kojima je to Marulićevo djelo i dalje u lektiri.

Nakon što je sezonu prošle nedjelje otvorila tradicionalna Crvenkapica, već u nedjelju je zakazana prva premijera - Riba duginih boja.

Glumci i redateljica prve premijere u Kazalištu lutaka spremni za nedjelju

Redateljica Renate Carola Gatica majstorica je predstava za najmanju djecu, pa tako Vrlo gladnu gusjenicu koju kako je rekla glumica Irena Bausović Tomljanović, obožavaju djeca jednako kao i njihovi roditelji, ponovno radi u zadru. Ona je sa zadarskim lutkarima spremila „Ribu duginih boja", nastalu prema motivima istoimene priče Marcusa Pfistera, namijenjena najmlađoj publici. Predstava govori o vrijednostima i otkrivanju što zapravo sreća znači.

U Kazalište lutaka ponovno dolazi redatelj Petra Pana, Robert Bošković koji će postaviti mjuzikl, „Andersenove priče" na glazbu Alfija Kabilja, prema tekstu Hrvoja Hitreca. 

- Bit će to mjuzikl koji je praizveden 2003. godine, a mi planiramo premijeru krajem travnja sljedeće godine. Vjerujemo da će mjuzikl kao forma i s obzirom na imena privući različite generacije, najavila je ravnateljica Kazališta lutaka.

Glumice - voditeljice radionice Donateline I

Pavić Tumpa je najavila premijeru „Zezop", u režiji Ane Prolić koja donosi koloplet i Ezopovih basni kroz utrku kornjača. U Kazalištu lutka bit će postavljen i  „Faust", autorski projekt Nenada Pavlovića s osječke akademije koji je došao u Zadar. On će prvi put režirati u zadarskom kazalištu.

„Cvjećaricu Floru", priču o ekološkoj važnosti očuvanja zelenih površina, a time i pčela kojima prijeti izumiranje, postavit će Vinko Radovčić koji kao domaći redatelj ima odličnu suradnju s Kazalištem lutaka.

Već 10 godina uspješno postoji lutkarske radionice „Donatolina 1" zatim „Donatolina 2" koje vode glumice Anđela Ćurković, Irena Bausović Tomljanović te Gabrijela Meštrović Maštruko. Ima još mjesta za zadarsku djecu koju tek treba uvesti u svijet kazališta.

Pri Kazalištu lutaka također djeluju tematske radionice „Lutak", vezane uz nedjeljne predstave, te dječji zbor Tintilinić.