Županijski sud u Zadru odbio je zahtjev Općinskog državnog odvjetnika da se u istražnom zatvoru zadrži 62-godišnjak iz zadarskog zaleđa koji je bivšoj supruzi, u vrijeme kad mu je bila izrečena zabrana približavanja zbog ranijeg prekršaja, rekao da će kuću u kojoj živi politi benzinom i zapaliti.

Žena koja se od njega razvela prije više od 10 godina opisala je kako joj je
bivši suprug pod utjecajem alkohola nakon upućenih uvreda rekao kako će on iz zatvora izaći, ali ona ispod zemlje neće, i to u vrijeme kada su na snazi mjere opreza zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Muškarac je priznao da je oštećenici izrekao citiranu izjavu, ali da je to bilo u ljutnji i afektu, bez razmišljanja, pod utjecajem alkohola, te je pri tome znao da je na snazi mjera zabrane prilaska ali je zaboravio na te stvari, jer svakodnevno konzumira pivo. Za njega je problem što ona živi u zajedničkoj nekretnini koja je stečena u zajedničkom braku, u koju se vratila prije tri godine, a prethodno je sa drugim živjela u izvanbračnoj zajednici te smatra da treba iseliti iz kuće. Kada se pohvalila pred prijateljicom da ga je strpala u zatvor, „pukao mu je film" i napravio je što ne treba.

Žena je svjedočila kako njezin bivši muž svakodnevno prekomjerno konzumira alkohol i u takvom stanju gubi kontrolu. Kako stanuje na staroj kućim, odmah uz novu, u slučaju puštanja na slobodu bio bi u prilici napasti ju ili eventualno zapaliti kuću kao što je ranije najavio. Unatoč tome što je razveden već 11 godina upućuje joj pogrdne riječi vezano za njezin privatni život i iskazuje patološku ljubomoru.

Po mišljenju istražnog suca nije ispunjen osnovni uvjet za određivanje istražnog zatvora, jer ne postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela. U dva i pol mjeseca nije bilo nikakvih podataka o ekscesnom ponašanju, a s obzirom da je riječ o osobi zrele životne dobi koja do sada nije nikada bila osuđivana tako da nema osnove za određivanje istražnog zatvora u njegovom slučaju, napisao je sudac u presudi.