Nekoliko stotina Zadrana, možda i tisuću, prosvjedovalo je danas na Poluotoku zbog loše zdravstvene skrbi, posebice pedijatara. Nakon odlaska pedijatrica u privatnike, najviše zbog izgaranja na poslu uzrokovanog velikim brojem pacijenata, a zatim i neslaganja s obvezama koje su im pokušale biti nametnute iz Doma zdravlja i Zadarske županije, mali Zadrani ostali su bez pedijatara. U Županiji tvrde da nema problema i da će se sva djeca moću upisati, no roditelji ne misle tako.

Građanska inicijativa za danas je sazvala prosvjedni marš, koji je krenuo s Trga pet bunara. Uz zviždaljke i povike krenuli su gradskim središtem, noseći natpise podrške pedijatrima, poput „5 nebodera, 4 kantuna, 3 bunara, 2 pumpe, 1 pedijatar", „Ako narastem bit ću pedijatar", „Od pedijatra do groba", „Nemam pedijatra"...

- Nadamo se da se ovakva situacija, da roditelji moraju izlaziti na ulice, više nikada neće ponoviti. Od odgovornih očekujemo konkretna rješenja, a ne obećanja. Dio pedijatara otišao je u privatnike i više neće imati ugovor s HZZO, sada su nastali problemi koji se ne mogu riješiti preko noći. Tražimo da se kaže kako će se riješiti problem i da se odgovorni drže tog rješenja, poručila je jedna od organizatorica prosvjeda i članica inicijative „Tko je moj liječnik" Ivana Bulat.

- Moja pedijatrica prošli je tjedan imali zadnji radni dan i ja sada više nemam pedijatra i ne znam kome ću ga voditi. Ide u vrtić, ako se razboli ne znam gdje ću, na Pedijatriju koja je ionako preopterećena?, zapitala se Bulat te otkrila kako su u inicijativi dobili poziv na sastanak sa županijskim pročelnikom Marko Kolegom. Nisu pristali da se on održi jučer, jer su to smatrali oblikom pritiska na održavanje prosvjeda, pa će se sastanak održati u ponedjeljak.

Jedna od majki objasnila je zašto se ona odazvala na prosvjed.

- Jedna kći ide pedijatru koji ima 81 godinu, čast njemu, ali preko njegovih leđa se prelama cijeli pedijatrijski sustav u Zadru. Pedijatrica druge kćeri je prešla u privatnike.

Prosvjednici su u koloni prošli gradom i došli do Morskih orgulja, gdje su nastavili s izricanjem parola o potrebi za primjerenom pedijatrijskom skrbi. Nova epizoda na rasporedu je u ponedjeljak, kada će se sastati s pročelnikom Kolegom.