Općinski sud u Zadru kaznio je uvjetnom kaznom zatvora u trajanju od 10 mjeseci 58-godišnjeg Zadranina, odlikovanog i do sada neosuđivanog branitelja, zbog nasilja koje je počinio 2014. godine u podstanarskom stanu nad svojom tada nevjenčanom suprugom.

Prema presudi, on je sada pokojnu ženu u alkoholiziranom stanju nepoznatim predmetom nekoliko puta udario po glavi i tijelu, te njenom glavom udario u zid, uslijed čega je zadobila lake tjelesne ozljede u području glave i leđa i to krvni podljev s oguljotinom na glavi zatiljno, oguljotinu na donjem dijelu vrata sprijeda, krvni podljev na leđima, čime je počinio kazneno djelo protiv života i tijela.

Žena koje je 2019. godine preminula svjedočila je kako je s napadačem živjela oko 16 godina. Navela je kako je događaju prethodila verbalna svađa odnosno optužba okrivljenika da ona ima ljubavnika, da je to susjed, te ju je potom tukao bakrenom cijevi dužine oko 40 cm po leđima, rukama, nogama i po glavi, udario ju je nogom u trbuha također ju je tom šipkom i gušio. Također joj je udario glavom o zid. Psihijatrijsko vještačenje pokazalo je da žena ima psihičkih poteškoća, da je od dugogodišnjeg okrivljenikovog zlostavljanja razvila PTSP ali je sposobna svjedočiti na sudu.

Ženi je tog dana u bolnici vađena krv te je i sama bila pod utjecajem alkohola od 3,30 promila (partner je imao 1,88 promila), ali sud nije imao razloga sumnjati u njezin opis događaja.

Pri izricanju presude sutkinja je navela kako se okrivljenik izjasnio nevinim te se iznimno dobro skrivao, samo u jednom trenutku bio dostupan, pa se nisu ispunili uvjeti za njegovim suđenjem u odsutnosti.

Sud je okrivljeniku kao olakotne okolnosti cijenio osobne i imovinske prilike te neosuđivanost pa mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 10 mjeseci koja se neće izvršiti ako okrivljenik u roku provjeravanja od tri godine ne ponovi kazneno djelo, uz sigurnosnu mjeru obveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu.