Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju danas je na Sveučilištu u Zadru završen 3. sastanak članova Rektorskoga zbora Republike Hrvatske i Kolegija rektora krakovskih sveučilišta. Ovim memorandumom okrunjen je trodnevni rad, a njime se formalizira suradnja u promicanju i olakšavanju programa stipendiranja, razmjeni programa u područjima izobrazbe nastavnika i obrazovnih tehnologija, razmjeni znanstvenika, predavača i znanstvenika, promicanju istraživanja u području obrazovanja i srodnim područjima itd. Jedan od ciljeva Memoranduma je poticanje dijaloga i foruma za bolje razumijevanje hrvatskog i poljskog društva i zajednice iz društveno-ekonomske i političke perspektive.

- Ovim dokumentom izražavamo naše ideje o zajedništvu hrvatske i poljske akademske zajednice, s ciljem zajednički aktivnosti u edukaciji, istraživanjima i transferu tehnologija. U globaliziranom društvu imamo mnogo prostora za poboljšanje istraživanja i obrazovanja, kao i pozicije sveučilišta u našim zemljama i Europskoj uniji, rekao je prof. dr. Jerzy Lis, rektor Sveučilišta znanosti i tehnologije AGH.

Uoči potpisivanja održan je završni panel na kojemu je Tomislav Josip Mlinarić. Prorektor Sveučilišta u Zagrebu za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić predstavio inicijativu CDIO (Conceive - Design - Implement - Operate), kojom se identificira i razrađuje kritična potreba za obrazovanjem studenata koji su sposobni zamisliti (Consive), projektirati (Design), implementirati (Implement) i upravljati (Operate) složenim inženjerskim proizvodima, procesima i sustavima s dodanom vrijednošću u modernom, timskom okružju.

- Naša zadaća je proizvesti inženjere koji mogu zamisliti problem, odgovoriti na izazov i dizajnirati rješenje koje izlazi iz okvira. Hrabra je ideja da se nešto promijeni, ali naše sveučilište ima velike ljudske resurse te se ovim priključuje suvremenim tokovima u zapadnoj znanosti, istaknuo je Mlinarić.

Završno predavanje „Bezvremenska poruka pape Ivana Pavla II sveučilištima 1997." održao je prof. Robert Tyrała, rektor Pontifikalnog sveučilišta Ivan Pavao II. Wojtylina ideja, iznesena na predavanju akademskoj zajednici u Krakowu 8. srpnja 1997. godine, kako znanstvenik u svom razvoju mora voditi računa o humanosti, solidarnosti, služenju čovjeku, aktualna je i u suvremenom svijetu.

- Znanstveni rad mora biti potaknut duhovnom klimom i moralnim vrijednostima te se ne može odvojiti od etičke odgovornosti svakog znanstvenika, istaknuo je Tyrała.

Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican zahvalila je sudionicima na plodnom susretu te poručila kako su im vrata Sveučilišta uvijek otvorena.