Znanstvenim kolokvijem „U križu je spas/In cruce salus, Život i djelovanje dr. Josipa Marčelića, biskupa dubrovačkog 1894.-1928.", u POU Dom na žalu u subotu je u Preku obilježena 95. godišnjica smrti dr. Josipa Marčelića, pišu Naši školji.

Kolegij su organizirali Sveučilište u Zadru, Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja, Općina Preko i Zadarska nadbiskupija - Župa Preko, a program je počeo polaganjem vijenca na grob dr. Josipa Marčelića u Crkvi Gospe od Ružarija u Preku.

Dubrovački biskup Roko Glasnović je posjetitelje iznenadio, kako je rekao, ekskluzivom vezanom uz biskupa Josipa Marčelića.

- Nisam došao praznih ruku, da tako kažem, želio sam s vama podijeliti jednu snimku iz 1925. godine, za trajanja Feste sv. Vlaha, na kojoj je i biskup Marčelić, otkrio je biskup Glasnović. Snimka traje 1.17 min, u vlasništvu je British Pathea, a naslovljena je For 577th Time, uz opis: "Po 577. put cijeli grad sudjeluje u vjerskoj procesiji u čast sv. Vlaha - koji je spasio grad od kuge 1348. godine. Dubrovnik, Dalmacija". U procesiji je bio i dr. Josip Marčelić, ondašnji biskup dubrovački.

Skup je pozdravio i načelnik Općine Preko Jure Brižić, koji je ustvrdio da je biskup Marčelić zasigurno jedan od najvećih preških sinova te najavio, u njegovu čast, podizanje spomenika u središtu Preka.

Znanstveni kolegij zatim je podijeljen na dvije sjednice, na kojima su sudionici posjetitelje upoznali s manje-više nepoznatim pojedinostima iz prebogatog života biskupa Marčelića.

Josip Grgur Marčelić rođen je u Preku 23. ožujka 1847., a umro u Dubrovniku 31. kolovoza 1928. Zaslugom biskupa Marčelića sagrađene su crkve u Smokvici, Račišću, Majkovima, Vitaljini, Gornjem Brgatu, Osojniku, Dubi Pelješkoj i Trpnju. Obnovio je i Dubrovačku katedralu te je bio glavna podrška i pomoć bl. Mariji Petković za utemeljenje njezine Družbe Kćeri Milosrđa.