Na Sveučilištu u Zadru danas je započeo 3. sastanak članova Rektorskoga zbora Republike Hrvatske i Kolegija rektora krakovskih sveučilišta. Ovaj susret tradicionalno okuplja čelnike hrvatskih sveučilišta te sveučilišta velikog, nekada glavnog poljskog grada. Prvi susret održan je u Krakowu 2015. godine, drugi u Osijeku 2018., a nakon zastoja zbog pandemije treći se održava upravo u Zadru.

- Sretna sam da ste izabrali našu instituciju za domaćina. Došli ste na sveučilište koje je ponosno na povijest visokog obrazovanja dužu od 600 godina, s najstarijim tragovima visokog obrazovanja u Jugoistočnoj Europi, u grad gdje su znanost, obrazovanje, povijest, kultura i turizam prirodno povezani. Moderno sveučilište osnovano je 2002. godine, kao prvo integrirano sveučilište u Republici Hrvatskoj, s 5.500 studenata i 600 zaposlenika. Član smo europske alijanse EU-CONEXUS te se veselimo novim mogućnostima za povezivanje i prijateljstvo. Naša vrata uvijek će vam biti širom otvorena, poručila je u pozdravnoj riječi rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

Druženje hrvatskih i poljskih rektora započelo je sinoć misom u crkvi sv. Šime, na poljskom i hrvatskom jeziku, a predvodio ju je rektor Papinskog sveučilišta Ivana Pavla II. prof. dr. Robert Tyrała, uz koncelebraciju rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željka Tanjića i ostalih svećenika.

Zahvalu na dobrodošlici jutros je uputio počasni konzul RH u Krakowu Paweł Włodarczyk, a uime Rektorskog zbora predsjednik prof. dr. sc. Stjepan Lakušić.

- Susret u Zadru prilika je za nastavak suradnje koja je krenula prije osam godina. I ove godine raspravljat ćemo o smjeru u kojem idu naše obrazovne obrazovne institucije, znanstvenim istraživanjima i kompletnom sustavu obrazovanja. Poljaci imaju dugu akademsku tradiciju, od njih možemo puno naučiti o integraciji u europsko obrazovanje. Ovakvi susreti prilika su i da potvrdimo kako je kvaliteta obrazovanja visoka i u jednoj i u drugoj državi, istaknuo je Lakušić.

Treći sastanak hrvatskih i krakovskih sveučilišta prilika je za rasprave o temama od zajedničkog interesa te za obnavljanje postojeće ili dogovor o budućoj suradnji. Jedan od najznačajnijih trenutaka bit će potpisivanje Memoranduma razumijevanja u svrhu produbljivanja suradnje akademika, intelektualaca i znanstvenika s hrvatskih visokih učilišta i institucija visokog obrazovanja u Krakowu.

- Hrvatska i Poljska imaju dugu povijest odnosa, a posebice u ovom vremenu kada se susrećemo s brutalnom agresijom Rusije na Ukrajinu. Mi smo u Domovinskom ratu u jednom trenutku imali 600 tisuća izbjeglica, dok je kroz Poljsku do sada prošlo 12 milijuna izbjeglica iz Ukrajine. Način na koji su Poljaci primili izbjeglice u svoje domove, njihova gostoljubljivost i solidarnost pokazatelj su kakvi bi odnosi trebali biti u Europskoj uniji, istaknuo je hrvatski veleposlanik u Poljskoj Tomislav Vidošević.

Kratke prezentacije uoči početka stručnih predavanja održali su Staša Skenžić iz Ministarstva znanosti i obrazovanja i Posebni Savjetnik ministra vanjskih poslova Karlo Kolesar. Sudionici su danas izlagali o novoj poljskoj reformi sveučilišta, fleksibilnom i personaliziranom visokom obrazovanju, studentima iz istočnoeuropskih zemalja, europskim savezima, ocjenjivanju kvalitete znanstvene djelatnosti itd.

Prorektor Sveučilišta u Zagrebu prof. Tomislav Josip Mlinarić sutra će predstaviti inicjjativu CDIO (Conceive - Design - Implement - Operate), kojom se identificira i razrađuje kritična potreba za obrazovanjem studenata koji su sposobni zamisliti (engl. consive), projektirati (engl. design), implementirati (engl. implement) i upravljati (engl. operate) složenim inženjerskim proizvodima, procesima i sustavima s dodanom vrijednošću u modernom, timskom okružju. Nakon predavanja o porukama pape Ivana Pavla II. Sveučilištima, susret završava potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju.